Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam lekki problem i nie umiem sobie z nim poradzić...
Od paru tygodni mam problem z lekko siną/zielonkawą wodą i nieprzyjemnyn zapachem... Podmieniam co tydzień 150-200 litrów. Parametry ok. Pływa 25 ryb około 5/6cm 4gatunki. Karmie 2razy dziennie-na ziemi nic nie zostaje. Cyrkulacja ok, żadnych martwych stref.
Filtruje Sump 112litrów (gąbka gruba/gąbka rzadka/grys koralowy 15kg)
Oświetlenie 69wat Led 25000K w godzinach 8.30-22.30
Nic nie zdechło ani nic
Nie wiem czego się chwycić ?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zapewne masz zakwit zielonych, nie zapalaj światła przez kilka dni, podmień wodę, zrób rybom głodówkę i daj watę lub gęstą gąbkę aby zebrała to co pływa.

Opublikowano

Światło zmniejsze, wodę podmienie, gęsta gąbkę mam w 2 komorze sumpa.
Wystarczy ją wypłukać dokładnie czy włożyć nową?
Plucze w sumie co dwa tygodnie-jeden tydzień gęsta następny tydzień rzadka.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, malet7 napisał:

Nie wiem czego się chwycić ?

Najpierw za aparat i zrobić jedno aktualne zdjęcie tego zakwitu wody w baniaku i drugie sumpa by nie pytać co masz poza gąbkami i wkleić tu.

Z opisu filtracji, podmian, obsady i karmień sądzę że wybuchła ci w baniaku a raczej w sumpie tzn akwarystyczna bomba fosforowa ( nie mylić z bombą fosforową z II WŚ)

Też zbierałem podobne efekt kilka dni temu po takim wybuchu w moim Malawi w pracy.  Woda była "czysta" i tylko lekko waniała ale glony zarosły w 2 tygodnie wszystko tak że akwarium wyglądało jak zasłonięte zieloną folią.

Niestety musisz podać nie tylko że parametry są OK tylko liczbowo

pH, NO2, NO3 , PO4 i to testami JBLa albo Saliferta a  nie innych firm.

Bo oczywiście rady są słuszne ale one usuwają skutek a nie przyczynę.

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Podobne problemy ma @wojtekr

Heniu, proszę nie przekręcajmy faktów. Podobne parametry, czyli NO3 na poziomie 20 oraz wysokie PO4 z sinicami miałem jak używałem TMBT i bardzo rzadko podmieniałem wodę.

Opublikowano
46 minut temu, wojtekr napisał:

Heniu, proszę nie przekręcajmy faktów. Podobne parametry, czyli NO3 na poziomie 20 oraz wysokie PO4 z sinicami miałem jak używałem TMBT i bardzo rzadko podmieniałem wodę.

Sorki ale pamiętałem te wyniki wcześniejsze ale nowych twoich pomiarów NO2, NO3 i PO4 jakoś nie odnotowałem

Osobiście wątpię by przy twoich złożach nawet duże co tygodniowe podmianki usunęły PO4  - jeśli łaska  zmierz przed podmianką a nie po i podaj aktualności.

Co do fosforanów istnieje na tym forum stereotyp czyli Tradycja że one nie szkodzą rybom więc są nie ważne - a tylko ich proporcja z azotem wpływa na glony albo sinice.

Tak więc poziom fosforanów nawet w kranach nie był mierzony a nawet podobno wodociągi specjalnie fosforany pakowały w kran by inne parametry wody poprawić.

I oto siurpryza - nowe zmiany w parametrach kranówy w Polsce mają wprowadzić poza rozlużnieniem wielu parametrów z którymi już wodociągi nasze sobie nie radzą o nowy parametr który nagle stał się szkodliwy a dotychczas nie był.

Ma być w kranach PO4 dopuszczalne dla ludzi (a dla ryb nie ma badań ) - < 5ppm   stary jestem więc pamiętam jak było z azbestem.

Istnieje takie pojęcie rozciągliwe jak guma do żucia - dobrostan ryb  i ja to pojmuję jako możliwie woda bliska tej jeziorowej z Malawi a baniak i jego wystrój możliwie duży i dobrany do ilości i gatunków ryb.

Jak tego nie mamy to woda może być kryształ a  ryby się mnożą i nie zdychają a jedynie po ich karłowaceniu możemy poznać że cierpią i nie jest to dobrostan ryb tylko nasz ludzki błogi dobrostan.

26 minut temu, malet7 napisał:

No dobra a tak trochę w skrócie to co mam począć?

w skrócie ?

posłuchać rady eljota i wszystko po kolei dokładnie wypłukać w wodzie z akwarium albo z ustrojstwa.

zrobić albo nie o co ja proszę

zmienić światło z aktynicznego na Malawi czyli powrócić do "stare dzieje" tam były foty ostre a kolory właściwe.

tylko tyle.

Opublikowano (edytowane)

Według mnie te gąbki nie zatrzymują całego syfu ze zbiornika...  

Jeśli masz w pierwszej komorze przelew dolny, możesz zakupić 3szt. gąbek po 5 cm grubości (długość i szerokość dopasowana do pierwszej komory "śmieciowej" + 4mm) 30 ppi + 45 ppi + 45 ppi  i wpakować je do tej komory.

Na Alledrogo szukaj użytkownika Wodatech. Tam kupisz docięte na wymiar... 

Jaką pompę masz w sumpie? 

Edytowane przez lukas1987