Skocz do zawartości

Poszły konie po betonie czyli 300l by Zygi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 9.06.2017 o 01:21, Zygi napisał:

Obawiam się że moje ustabilizowane PH przy podmiance 100% poleci na łeb na szyję w dół.

Z tego co wyczytałem z postu nr.1 to masz w kranie ph 7.4 a to minimalny poziom dla naszego biotopu...W zbiorniku zapewne po czasie podniesie się do 7.6-7.8 więc tak szczerze nie zwracał bym na to uwagi...

Jest ok ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Z tego co wyczytałem z postu nr.1 to masz w kranie ph 7.4 a to minimalny poziom dla naszego biotopu...W zbiorniku zapewne po czasie podniesie się do 7.6-7.8 więc tak szczerze nie zwracał bym na to uwagi...

Jest ok ;) 

W kranie Ph ma na poziomie 6.85 dlatego obawiam się że taka spora podmiana zbije PH w dół. Nie używałem żadnej chemii żeby je podnieść, biologia zrobiła swoje przy dojrzewaniu. 100% wymiany wody nie spowoduje wystąpienia okrzemek lub innej plagi?

Opublikowano
31 minut temu, Zygi napisał:

W kranie Ph ma na poziomie 6.85 dlatego obawiam się że taka spora podmiana zbije PH w dół. Nie używałem żadnej chemii żeby je podnieść, biologia zrobiła swoje przy dojrzewaniu. 100% wymiany wody nie spowoduje wystąpienia okrzemek lub innej plagi?

Nie musisz się obawiać, że Ph zostanie na takim poziomie. Nie stosowałeś chemii i poszło w górę. Teraz też pójdzie. Okrzemki i inne plagi i tak możesz mieć, bez względu na to, czy podmienisz wodę, czy nie.

Opublikowano
2 godziny temu, Zygi napisał:

W kranie Ph ma na poziomie 6.85 dlatego obawiam się że taka spora podmiana zbije PH w dół.

Rzeczywiście mój błąd w odczycie z postu nr.1...

Ale tak jak pisałem wcześniej minimum pH 7.4 w zbiorniku to nie jest powód do obaw...

Moim zdaniem nie masz się co tym przejmować...

Opublikowano

Jestem w trakcie podmianki około 80% wody, zostało jeszcze do napełnienia 1/3 zbiornika

Kiedy mam zrobić testy wody?

Dodać ampułkę prodibio?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Zygi napisał:

Jestem w trakcie podmianki około 80% wody, zostało jeszcze do napełnienia 1/3 zbiornika

Kiedy mam zrobić testy wody?

Testy zrób za 1-2 dni...

3 minuty temu, Zygi napisał:

Dodać ampułkę prodibio?

Jak masz w zapasie ampułkę to możesz dodać.Na pewno nie zaszkodzi...

Edytowane przez egon44
Opublikowano (edytowane)

@Zygi ampułkę dodaj na pewno. Nawet dwie.

Test zrób po podmianie, aby mieć punkt odniesienia. Po tej podmianie zjedzie Ci NO2 i NO3. Kolejny test za 2 dni. 

Edytowane przez jello
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Witam, mała aktualizacja:

NH4 NO2 NO3 PH GH KH
22.05.2017 0,6-0.8 0,05 8 7,4    
25.05.2017 0,6 0,1 8 7,4    
30.05.2017 0,6 0,15 8 7,5    
4.05.2017 <0,05 POZA SKALĄ ok. 30 7,6 7 5
8.06.2017   POZA SKALĄ BLIŻEJ 40      
10.06.2017 PODMIANKA WODY 80% DODANIE 1 AMPUŁKI PRODIBIO
11.06.2017   0,6-08? 10

PONIŻEJ 7,4

Pomimo sporej podmiany wody NO2 dalej na wysokim poziomie. Ph spadło ale zamówiłem SEACHEM MALAWI/VICTORIA BUFFER.

Zamówiłem też PRODIBIO BioDigest bo mi się skończyło.

Zamówiłem również VALLISNERIE i Purolite A520E. Czy purolite będę mógł zainstalować w kubełku przed wpuszczeniem obsady?

P6110003.JPG

P6110007.JPG

P6110008.JPG