Skocz do zawartości

Poszły konie po betonie czyli 300l by Zygi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualizacja:

NH4 NO2 NO3 PH GH KH
22.05.2017 0,6-0.8 0,05 8 7,4    
25.05.2017 0,6 0,1 8 7,4    
30.05.2017 0,6 0,15 8 7,5    
4.05.2017 <0,05 POZA SKALĄ ok. 30 7,6 7 5
8.06.2017   POZA SKALĄ BLIŻEJ 40      

P6080019.JPG

P6080021.JPG

P6080022.JPG

Przy okazji zrobiłem sobie pokrywę.

Jeszcze muszę tylko oświetlenie zrobić

P6080005.JPG

P6080010.JPG

P6080013.JPG

Opublikowano

Sugerował bym podmiankę wody(50%) a za kilka dni pomiary NH4 , NO2 , NO3 ...

Nie wiem co na to inni ale własnie tak bym zrobił patrząc na wysokie parametry NO2 , NO3...

Ps.Bardzo ładnie wyszła Tobie pokrywa ;) 

Opublikowano
26 minut temu, egon44 napisał:

Sugerował bym podmiankę wody(50%) a za kilka dni pomiary NH4 , NO2 , NO3 ...

@Zygi ja sugerowałbym Ci od razu podmianę przynajmniej 75% wody, żeby nie wyszło Ci to samo co u mnie, że robiłem 50% podmianę w dwóch ratach bo także miałem NO2 poza skalą.

Podmień od razu więcej, na co zwracał uwagę także @deccorativo w uaktualnionym niedawno szablonie startu na WA.

Teraz baniak mam już dojrzały, a jutro przychodzi mi obsada.

Opublikowano

Mam potwierdzenie od kolegi że dodanie piasku białego dolomitowego natychmiast odblokowuje II etap czyli  NO2 -> NO3  .

U ciebie zgodnie z szablonem już między 30 kwietnia a 4 maja powinno w baniaku wylądować wapno , kreda, no coś z CaCO3   np woreczek 1kg dolomitu , grysu koralowego powieszony przed powrotem wody by omywała te kamienie.

Pisałem że ci co mają miękką wodę powinni od razu od startu te wapienie dać.

Reakcja jest natychmiastowa w kilka godzin zaczyna spadać NO2 a rosnąć NO3 .

Zastanawiam się i sprawdzam opcję z tabletką musująca wapnia :D bo to jest w każdej aptece ale jeszcze nie polecam bo nie znam składu pełnego i czy nie mleczy wody.

Możesz też podmienić 100% wody i za 2 dni wpuszczać ryby bo już miałeś dawno wzrost NO3 od 8 do 40ppm a to znaczy że i II etap masz super silny tylko teraz stoi zablokowany kwasem azotawym.

powodzenia w hodowli ci życzę:D

Opublikowano

Dla młodzianków:D i świeżynek :D:D jak najbardziej TAK a dla ciebie już nie bo teraz masz dojrzały baniak i zawsze możesz na miesiąc przed zamianą na większy czy lepiej drugi znacznie większy baniak - wyhodować sobie nawet kilka litrów dojrzałej biologii.

Dla takich jak ty start baniak to już historia i będziesz teraz ty za rok jak zapomnisz szczegóły sam dziwił się z czym ci nowi mają problemy;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
18 minut temu, deccorativo napisał:

Mam potwierdzenie od kolegi że dodanie piasku białego dolomitowego natychmiast odblokowuje II etap czyli  NO2 -> NO3  .

Jakieś badania przeprowadzał, ile prób w jakich warunkach ?

Z całym szacunkiem. ale może trzeba przestać tych kombinacji z cyklem azotowym i pozwolić działać naturze. @deccorativo powinieneś stworzyć nowy szablon: woda przez ustrojstwo, pożywka (WA), bakterie (tylko Prodibio Biodigest lub Equo Bacterya), żadnych innych dodatków, uzdatniaczy, uszlachetniaczy i innych pierdół, czekać cierpliwie i mierzyć, wcześniej lub później ruszy. A jak ktoś twierdz, że mu nie rusza, to tak jak w serialu doktor House mówił "wszyscy kłamią" i delikwent coś przykombinował i nawet nie zdaje sobie sprawy z tego.

Opublikowano
10 godzin temu, deccorativo napisał:

Możesz też podmienić 100% wody i za 2 dni wpuszczać ryby bo już miałeś dawno wzrost NO3 od 8 do 40ppm a to znaczy że i II etap masz super silny tylko teraz stoi zablokowany kwasem azotawym.

I tak zrobię, grys koralowy czy jakieś wapienie to za późno dla mnie bo i tak pozbyć muszę się azotanów podmianką. Zastanawia mnie tylko ilość 100%... czy po tym zabiegu nie wystąpią jakieś komplikacje typu okrzemki lub inne paskudztwo? Została mi jeszcze 1 ampułka bakterii prodibio, dla spokojności może po podmiance je wpuścić. Tak czy inaczej już z żoną się dogadałem i w czwartek 15.06. będę działał bo wcześniej nie mogę a muszę się z domu pozbyć mojej wszędobylskiej 2,5letniej córeczki. 

W gorącej wodzie kąpany nie jestem tak też wpuszczę rybkę testową jak już pisałem wcześniej, popływa sobie do tygodnia i wtedy zarybie akwarium. Rybka oczywiście zostaje w nowym domku bo już w zoologu wypatrzyłem rdzawe sobie pływają jakiś czas a też będą moją obsadą.

PrZed tym jednak czeka mnie trochę ogrodnictwa wodnego, czyli nurzańce. Jak nie spróbuję to będę potem sobie pluł w brodę. Tak jak w innym wątku doświadczeni koledzy pisali że życie zweryfikuje czy będę miał zielone malawi. :)