Skocz do zawartości

Poszły konie po betonie czyli 300l by Zygi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bakterie zaczynają funkcjonować z lekkim opóźnieniem. W butelce, czy ampułce są w stanie uśpienia, więc potrzebują trochę czasu, żeby się uaktywnić. Moim zdaniem powinno się najpierw wlać bakterie, a potem WA. Ty zrobiłeś odwrotnie i to mogło wpłynąć na przyrost bakterii. Zbyt wysoki poziom amoniaku mógł zahamować ich namnażanie. Gdzieś czytałem, że zbyt wysoki (nie napisali jaki) poziom amoniaku może zatrzymać, a nawet zniszczyć nitryfikację.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Testy robiłem poprawnie więc nie wiem czy poziom był za wysoki. Dodanie dodatkowych 10 kropel nie podniosło amoniaku w baniaku na szablonowy start ale dla spokojności zrezygnowałem z wlania większej ilości. Każde akwarium jest inne i ma inne parametry a więc i start w każdym nie jest taki sam.

Opublikowano

@Zygi u mnie też NH4 stał, ale zrobiłem podmianę wody + Prodibio i ruszyło. Więc po dodaniu bakterii jak pisał @pozner na pewno ruszy.

Jest jeszcze drugi etap przed Tobą gdzie musi spaść NO2 a wzrosnąć NO3 i tutaj też może być zastój. Taką sytuację mam obecnie u siebie.

Dzisiaj dlatego wymieniałem 50% wody + kolejna ampułka Prodibio. Więc póki co trzeba czekać ;)

Opublikowano

To może potwierdzać to, że przy wysokich poziomach amoniaku i azotanów (a 0,8-1 takim poziomem chyba jest) trzeba dodawać ampułkę Prodibio co tydzień, do czasu ruszenia cyklu. Tak jak zaleca producent.

Opublikowano

Witam. Chcę wymienić filtr wew. chinola na jakiegoś lepszego. Myślałem o Aquael 2000. Macie jakieś inne propozycje? Kubełek jaki ma to HW-304A 2000l/h + prefiltr HW-602A . W chwili obecnej słaba cyrkulacja skłoniła mnie do tego.

Może inne rozwiązanie? Zamiast mechanika zastosować cyrkulator?

Opublikowano

Jeśli w  HW304 jest 1 litr ceramiki to ci nie brakuje ani filtracji biologicznej ani mechanicznej.

Może ci brakować cyrkulacji a od tego są cyrkulatory a nie takie czarne kloce jak AqC2000 z gąbką

Więc odpowiedz sam masz co kupić.

Opublikowano
1 minutę temu, deccorativo napisał:

Jeśli w  HW304 jest 1 litr ceramiki to ci nie brakuje ani filtracji biologicznej ani mechanicznej.

Może ci brakować cyrkulacji a od tego są cyrkulatory a nie takie czarne kloce jak AqC2000 z gąbką

Więc odpowiedz sam masz co k

Zostawić tego mechanika wew. + dodać cyrkulator?

Opublikowano

Jak masz kłopot z identyfikacją tego chińskiego mechanika to zmierz chociaż jego realny sik na wylocie i wtedy zdecydujesz - a może on sika 2000l/h :P

jak np Atman 302 nie chiński a czeski.

36 minut temu, Zygi napisał:

Chcę wymienić filtr wew. chinola na jakiegoś lepszego.

A z czego taka potrzeba się pojawiła , bo to raczej kieruje naszymi postępowaniami i na co wymieniamy.

Opublikowano
3 minuty temu, deccorativo napisał:

Jak masz kłopot z identyfikacją tego chińskiego mechanika

JP-023F 1000 L/H

4 minuty temu, deccorativo napisał:

A z czego taka potrzeba się pojawiła , bo to raczej kieruje naszymi postępowaniami i na co wymieniamy.

Zwiększenie cyrkulacji w zbiorniku bo uważam że za słaba