JoHnY_D Posted January 13, 2008 #1 Posted January 13, 2008 Witam serdecznie, Jestem z Olsztyna i planuje zakup pyszczków i tu mam mały problem. Myślałem o www.sklepmalawi.pl ale na stronce doczytałem się że sklep jest w Sosnowcu i mam obawę że rybki nie przetrwają takiej długiej podróży Czy ktoś w mojej okolicy miał już okazję korzystać z usług tego sklepu? Chętnie bym skorzystał z możliwości zakupu rybek od prywatnego hodowcy (gatunki:Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus acei, Pseudotropheus saulosi, seudotropheus socolofi). Z góry dziękuję... moj gg 8600063
mars Posted January 13, 2008 #2 Posted January 13, 2008 a ile one w tej podróży by były :?: ja akurat ryby kupuje gdzie indziej ale czasem są w drodze nawet około 15 godzin i jest spoko
JoHnY_D Posted January 14, 2008 Author #3 Posted January 14, 2008 chciałbym skorzystać z przewozu przez kuriera a z Olsztyna do sosnowca jest jakieś 500 km...nie wiem czy to bezpieczne, ale do sosnowca mi trochę nie po drodze żeby jechać samemu
romekjagoda Posted January 14, 2008 #4 Posted January 14, 2008 Dojadą spoko. Moje rybki jechały 1400 km i dojechały w doskonalej kondycji. Podróż trwałą chyba 22h czy coś takiego. Ryby nie powinny być przed wysłanie ok. 2-3 dni żywione, by w długiej podróży nie zatruły się wlasnymi odchodami, o tymjednak hodowcy wiedzą. Także nic sie nie bój. Pozdrowienia
snocho Posted January 14, 2008 #5 Posted January 14, 2008 Z Sosnowca do Olsztyna kurierem w zimę? Powodzenia. Jak ryby trafią na halę przeładunkową to może być z nimi krucho.
JoHnY_D Posted January 14, 2008 Author #7 Posted January 14, 2008 Dojadą spoko. Moje rybki jechały 1400 km i dojechały w doskonalej kondycji. Podróż trwałą chyba 22h czy coś takiego. Pozdrowienia A czym jechały Twoje rybki?? kurier??
mars Posted January 14, 2008 #8 Posted January 14, 2008 A czym jechały Twoje rybki?? kurier?? Mjunszajn juz napisała że i tak kurierem nie wysyłają, co zresztą jest zrozumiałe, kurierem zarówno czas transportu jak i jego warunki są dużo gorsze niż np przesyłka konduktorską w dodatku trzeba wziąść pod uwagę to co napisał snocho, a mianowicie że najczęściej przesyłki wrzucaja na pake gdzie czegos takiego jak ogrzewanie nie ma, osobiście znam jeden przypadek gdzie facet się uparł na transport kurierem własnie zimą i mimo wszelkich zapezpieczeń termicznych i tak otrzymał lodowy pustak z zahibernowanymi rybami.
JoHnY_D Posted January 14, 2008 Author #9 Posted January 14, 2008 na fakt...nie przemyślałem swojego pytania za co wielkie sorry :oops: dzięki za odpowiedzi. Do kupowania rybek jeszcze mi trochę daleko bo jeszcze muszę wymienić żwirek (najpierw przywiozłem dwa wiadra ze starej żwirowni przesiałem i wrzuciłem na dno same kamyki...no a za jakieś dwa tygodnie założyłem Internet i doczytałem się (na FKM) że pysie bardzo lubią przekopywać podłoże...i teraz planuję wymianę na piasek. Tylko sam nie wiem czy znowu pojechać na żwirownię i przywieźć piasek czy lepiej kupić sobie biały piasek kwarcowy na www.sklepmalawi.pl [chociaż to chyba nie miejsce na takie pytania bo bardziej by było odpowiednie zapytać w dziale o podłożach]). pozdrawiam
meth Posted January 14, 2008 #10 Posted January 14, 2008 Korzystając z okazji się podłączę z pytaniem. Jak to jest z przesyłką konduktorską, paczkę (ryby) trzeba odebrać bezpośrednio u konduktora w pociągu? Czy paczka jest zostawiana w jakimś konkretnym miejscu na dworcu? Chodzi mi o odbiór ryb we Wrocławiu, a że to miasto często korkiem stoi to martwię się, że nie zdążę odebrać.
Recommended Posts