Skocz do zawartości

pudelko przelewowe, pompa....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hejka...

akwa 60x30x30 -- do tego pudelko przelewowe DYI na 2 rurach 3/4 cala

przelew do akwa 16,2l (18x36x25)...

choc moze po prostu dokleje do tego akwa panel filtracyjny z tylu...

co mozna dac jako obieg ??

W ogole sie zastanawiam czy np. pf-1000 da sie zastosowac w obiegu ??

P.s im taniej tym lepiej -- ale pod uwage trzeba brac Waty jak i cichosc ;]

Opublikowano

Vodziu,

Jeśli chcesz coś cichego i taniego do takiego litrażu to moim zdaniem dobry będzie Eheim 1002. Dobrze by było gdyby udało Ci sie rozbić wylot na min. dwa. Jeśli nie chcesz mieć dodatkowej cyrkulacji wewnątrz i panel dałby rade odebrać wodę to mógłbyś pomyśleć o mocnej i na pewno droższej pompie i rozbić jej wylot np. na min. cztery, dwa wyloty przy dnie w formie deszczownicy dla przewietrzenia skały i dwa-trzy górą do zapewnienia cyrkulacji koralom. Wtedy wydajność pompy 2000-2500l/h. Znów dobry będzie Eheim np. 1060. Z tańszych propozycji AquaBee 2000. Na pewno masz nad czym myśleć.

Opublikowano

kupilem uzywke marea 2400 (i 4400 ale tego do tych 60l nie wsadze :P) wiec wewnatrz cyrkulacja bedzie...

Ten eheim 1002 wyglada calkiem solidnie -- choc zastanawiam sie nad tym 150l-1000l/h -- czy ta dolna granica to w przypadku podnoszenia na te 2m ?

Masz moze jakis dostep do charakterystyki wydajnosci w skali wysokosci podnoszenia ?? U mnie akurat wysoko podnosic nie bedzie ale tak mysle do czego pozniej przy zmianie zbiornika moglbym ja wykorzystac ;]

Opublikowano

Wydaje mi się, że te 150l/h osiąga się poprzez regulację wielkości strumienia, innymi słowy kawałek plastiku przesłania wylot pompy ;]

Wykresu wydajności nie widziałem, ale przy panelu to bym się tym za bardzo nie przejmował.

Opublikowano

A nie lepiej Voder po prostu panel , nie łatwiej by było?

Ja kombinuję coś podobnego do baniaka jaki sprzedaje AquaMedic , nazywa się to percula 120 , tam w obiegu są dwie Ph 2000 , no i nie wiem czy to nie za mało :?:

Acha , i tak może trochę OT , czy wystarczy jesna lampa 150W + 2x24W aktyniczne?

Opublikowano

zaraz nas pogonia, choc w sumie to rozwiazania dotycza i slodkiej wody ;) No u mnie chce zrobic wlasnie panel bedacy za akwa, pudelko przelewowe bo nie chce ciac szyby -- chyba ze oprocz dodatkowego zbiornika z tylu podwyzsze jeszcze dookola akwa np. o 5cm i w jednym miejscu wstawie grzebien i przelew do panelu bedzie na wysokosci akwa, a doklejke ukryje sie pod obudowa pcv ;]

Czy tak czy tak -- musze miec jakis powrot do akwa z panelu...a ze takich rozwiazan nie stosowalem jeszcze to dopytuje...

Ten eheim 1002 wydaje mi sie fajny -- cena niewielka, wiec w razie rezygnacji -- strat wiekszych nie bedzie -- najwyzej sie go wykorzysta jako pompka do dolewek albo spuszczania wody z akwa ;] Wiader do gory nie bede musial dzwigac ;]

Opublikowano

Tak VDR, za tą cenę nic porządniejszego chyba nie znajdziesz.

Daniel i Ty postanowiłeś co nieco zasolić?

Z tego co kojarze Percula 120 to jakieś 550l i spora wysokość, coś koło 65cm, więc z żarniczkiem 150W nie ma co startować, 250W będzie tu OK. Jeśli zejdziesz z wysokością do jakichś rozsądnych 50cm to 2x150W 2 lub 4 T5 aktyniczne będzie zupełnie ok. Przy niższej wysokości mógłbyś też pomyśleć o samcyh T5, jeśli nie zależy Ci na blikach świetlnych.

Opublikowano

Baniak nie będzie taki wysoki:)

Będzie miał właśnie 50cm, ale HQI na pewno , bardzo mi się spodobało :D :

2x150 W + 2X39W są takie lampy więc taką założę:)

Na razie zbieram sprzęt:)

Baniak będę miał 120x65x50 używany w spadku po kumplu:)

Do tego midiflotor , a reszta dopiero w sferze poszukiwań najodpowiedniejszego sprzętu:)

Opublikowano

o przepraszam moderatora --- w pierwszym poscie nie ma zadnej wzmianki na temat solniczki i temat w 50% tyczy sie nanorafki -- a posiadam dwa takie akwa jak 60x30x30 - jedno po krewetkarium -- drugie robi jako kotnik dla malawi... zmiany planuje w obydwu zbiornikach wiec pytanie jak najbardziej malawistyczne ... :twisted::twisted::twisted::twisted: To tak abyscie nie popadali w absurd :P Ciekawe jak teraz zostanie to zmoderowane :> :> :> :lol: