Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja u siebie zrobiłem pokrywę ze spienionego PCW. Całość z 10mm + teowniki oraz ceowniki

do wzmocnienia dodatkowego konstrukcji. Górna jest otwierana na 3/4 szerokości (pokrywa ma 120x40x10) oraz na boki przyklejone sa 3, bądź 2mm formatki, poniżej poziomu wody oraz od gory na 1cm, aby zamykając cześć otwierana góry licowała się ona z ta wypustka :) Jak już wszystko z bratem skleiliśmy, kupiłem okleinę meblowa w kolorze dab rustykalny, okleiliśmy PCW i jestem bardzo zadowolony z efektu, a szczególnie z tego, ze mogę ja modyfikować, gdyby naszła mnie taka ochota, jak również nie ma problemów ze zmiana oswietlenia, itd. Jutro podeślę Ci fotki, jak wygląda oraz rozpiskę z cenami ile mi za całość  wyszło ;)

Opublikowano
26 minut temu, Zinitoto napisał:

A góra i dół jest jeszcze.. wszędzie blacha. Tubond idealny na pokrywę.

To nie blacha jak już co tylko warstwa aluminium i w dodatku grubosci 0.3mm. Nawet fajnie to wyglada po zlozeniu, taki aluminiowy rand obudowy. Sa tez tacy ktorzy stwierdzili ze wola czarne i pomalowali to czarnym markerem. Nie to ze Cie namawiam do tego materialu, tylko czasem cos nam się wydaje inne niz w rzeczywistosci. Chyba ze miales go w recach i faktycznie jest to dla Ciebie nie akceptowalne - to bierz pcv.

Opublikowano

Również mam pokrywę z tubondu z firmy fabertec i wygląda rewelacyjnie według mnie. Tak jak Marcin wyżej napisał- ten aluminiowy rant dodaje uroku. U mnie wszystkie części widoczne czyli wieko oraz korona z zewnątrz jest w kolorze czarny mat. Konstrukcja korony z PCV spienionego 10mm.

Przypomnę jeszcze, że tubond z fabertec to płyta pcv, do której przyklejone są z zewnątrz cienkie blachy aluminium- z jednej strony mat a z drugiej połysk. Dostępne w kilku kolorach. Nawet gdzieś widziałem w kolorze aluminium.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, chciałem podziękować wszystkim za pomoc i porady odnośnie pokrywy padło na spienione pvc i przykrycie tubond uważam ze pvc może się czasem szybciej zniszczyć ale nie mieli 2m długości tubond a nie chciałem łączeń tak to wyglądo w trakcie

IMG_20170731_204811.jpg

IMG_20170709_201115.jpg

IMG_20170802_201225.jpg

Opublikowano

W szkielet pokrywy, sugeruję wkleić jeszcze kliny w każdym rogu, takie trójkąty 10x10cm, bo jeśli będziesz okresowo zdejmował całą konstrukcję, to one ją wzmocnią i ryzyko złożenia w rąb mniejsze :)

Opublikowano
59 minut temu, Zinitoto napisał:

Trójkąciki też są i dałem nawet podwojną warstwę w kazdy naroznik

A to w takim razie wybacz, sugerowałem się zdjęciem z produkcji :)

Opublikowano

Jeszcze mam takie delikatne aluminiowe narozniki tylko muszę pociąć po 10cm i spreyem w macie prysnac ale z racji powaznych remontów to tylko z doskoku bardzo powoli popycham do przodu :-)

Jeszcze pospawalem kontownik 4x4 w to płytę wlozylem  na to podklad pod panele i dopiero na to akwarium to ta czarna ramka pod akwarium, z doświadczenia wiem ze drewno lubi się uginac :)

Przesadzilem trochę z tym drewnem hehe, plyta wiórowa. Zdjęcia dodam z rybami, jednak będzie tam meksyk, będę wkrótce zakładać hodowlę.. i póki co akwariumy mam przepelnione potem dopiero rozladuje na inne zbiorniki a w tym będą najciekawsze pływać