Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Wolfik napisał:

Piękny  zbiornik. Przód masz optiwhite ?

nie... Zastanawiałem się nad opi ale sporo osób twierdzi że nie warto więc brałem zwykle szkło 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 6.08.2017 o 20:59, egon44 napisał:

Oczywiście daj znać za jakiś czas jak się to sprawdziło...

Ps.Swoją drogą spokojnie starczyło by tobie w kubełku 1l ceramiki...

trochę "wody upłynęło" więc melduje co u mnie

*okrzemki się poddają a pojawia się zieleń mało ale coś tam widać (nie walczę z nimi rybki podskubują a ja czyszczę szyby i podmieniam wodę) na przedniej szybie pojawiają się ale już nie tak intensywnie jak przy ich pojawieniu gdy pytałem o nie w dziale Glony
*na circulator aquael  wrzuciłem jednak gąbkę i zmieniłem położenie z lewej na prawą stronę wcześniej był schowany za kupą kamieni z lewej strony i dmuchał w prawo w stronę zasysu kubełka ale odchody zbierały się za kamieniami... w obecnym ustawieniu wylot aquaela jest w stronę kamieni (z prawej strony w lewo) dzięki czemu strumień biegnie wzdłuż tylnej ściany opływa kamienie i wraca przodem w stronę zasysu kubełka który jest przy dnie pod aquaelem.... trochę trwało z ustawieniem wysokości circulatora  ponieważ przy zbyt niskim położeniu wypłukiwało piach pomiędzy kamieniami a lewą ścianą....
chyba dosypię grubszego piachu bo piasek kreisel 1mm z budowanego jest trochę za drobny ale ogólnie dobrze wygląda

Tak to wyglądało tydzień temu...
WP_20170823_22_34_47_Rich_LI.thumb.jpg.ddaf68bead45eea723119371927e9352.jpgWP_20170823_22_37_20_Rich_LI.thumb.jpg.ef59d718e9a8995f7f9167705adb708b.jpg55

A tak wygląda po 5 dniach nieobecności i źle ustawionym automatycznym karmieniu....

WP_20170830_22_43_08_Pro_LI.thumb.jpg.5977c4f111f4153bfe2f2efb2a6b8ba8.jpg

a tu oznaki zieleni...
WP_20170830_22_44_33_Pro_LI.thumb.jpg.9d3f20d9da3a2cdc483a0b865ba74b80.jpg

jakieś uwagi, sugestie coś poprawić?

Opublikowano
4 godziny temu, Bob napisał:

chyba dosypię grubszego piachu bo piasek kreisel 1mm z budowanego jest trochę za drobny ale ogólnie dobrze wygląda

...jak dosypiesz to się wymiesza i praktycznie nie będzie widoczny. Jak nie "pyli" to zostaw. Generalnie akwa bardzo fajne.

Opublikowano
6 godzin temu, Bob napisał:

jakieś uwagi, sugestie coś poprawić?

Jest super i nic bym nie zmieniał :) 

Jedynie jak masz możliwość to przesuń oświetlenie bardziej do przodu.W ten sposób tło nie będzie tak oświetlone a nadasz zbiornikowi mroczną głębię która przy okazji zamaskowała by w jakimś stopniu widoczny cyrkulator...

Opublikowano

Świetlówki nie ruszam świeci tylko 1 z przodu więc musiałbym kombinowac coś więcej w pokrywie... Na żywo efekt jest lepszy niż na foto tło jednolicie czarnie nie tak jak na zdjęciach wyżej...

Opublikowano
5 godzin temu, Bob napisał:

Świetlówki nie ruszam świeci tylko 1 z przodu więc musiałbym kombinowac coś więcej w pokrywie... Na żywo efekt jest lepszy niż na foto tło jednolicie czarnie nie tak jak na zdjęciach wyżej...

Wystarczy że za świetlówką nakleisz po całej długości pasek np.spienionego pcv o odpowiedniej szerokości i w ten sposób zasłonisz kąt padania światła na tył akwarium(tło)...

Taki patent u siebie zastosował kolega Rafał ( @Pleziorro) w oświetleniu led ale przy świetlówce też się to sprawdzi...

Opublikowano

.....jak chcesz odsunąć światło od tylnej szyby to załóż na przednią świetlówkę zwykły odbłyśnik . Możesz pomalować go na czarno. Założysz go za pomocą   dwóch klipsów wtedy jest on ruchomy i możesz dowolnie kierować strumieniem światła. Ja tak bardzo długo miałem u siebie..na zdjęciu w stopce widać efekty czyli czarną głębię..ale zrezygnowałem z biegiem czasu  bo jednak wolę teraz jak widać tło bo mam takie , które mi się podoba :)