Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę mógłby ktoś podać przykładowe obsady z haremami mbuny do akwarium 200x60x60. Założyłem swoje pierwsze malawi i nie mogę znaleźć przykładowych obsad do tego litrażu. Po samych nazwach ciężko mi czasami odgadnąć czy to mbuna czy non-mbuna.

Opublikowano (edytowane)

Podłączę się do tematu.

Też myślę nad przekształceniem w przyszłości mojej 720tki na mbunę, chociaż jeszcze sam nie jestem pewien. Jest wśród Was ktoś, kto po wieloletniej przygodzie z non-mbuna powraca do "korzeni" i jest zadowolony? Z mbuną miałem przerwę ponad 13lat, wiele się w tym czasie zmieniło... i kusi mnie :P Chodzą mi po głowie gatunki takie jak (kolejność nie przypadkowa):

metriaclima msobo magunga - conajmniej dwusamcowo w układzie powiedzmy 2+8

metriaclima chilumba maison reef 1+4/5

chindongo demasoni- stadko 10-15szt

metriaclima zebra gold Kawanga 1+4 (niekoniecznie, bo czytałem, że przy maisonie jest wiecznie zdominowany)

Sam nie wiem co jeszcze- podobaja mi się hongi, ale znowu są małe i mają brzydkie samice- przydałoby się coś wielkości conajmniej chilumby.

Co sądzicie o tej obsadzie?

Uprzedzam, że nie chcę Acei, ani kulfonów- nie podobają mi się.

Z chęcią dorzuciłbym jakiegoś non-mbunowca- najlepiej mdoke white lips, ale wiem, że z demasoni nie pogodzę ich żywieniowo, a gdybym nawet zrezygnował z "pereł Konigsa", to i tak wśród takich bandytów mdoki nie czułyby się pewnie zbyt komfortowo (chociaż widywałem takie połączenia).

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

Czy taka obsada może miec miejsce w zbiorniku 200x60x60. Skopiowana ona jest z innego postu. Muszę jako początkujący w temacie do czegoś się odnosić. Jednak mi odpowiada. Przynajmniej kolorystycznie. Jestem jednak otwarty na sugestie i ewentualnie co zamienić na co lub co jeszcze dodać. Jak zamontuję oświetlenie wrzucę fotkę baniaka.

Placidochromis phenochilus Mdoka 4+3

Lethrinops sp. Mbasi 1+2

Copadichromis Chrysonotus 2+3

Labidochromis caeruleus 1+4

Copadichromis Borleyi Namalenje 6 szt