PitBull Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Mam prośbę mógłby ktoś podać przykładowe obsady z haremami mbuny do akwarium 200x60x60. Założyłem swoje pierwsze malawi i nie mogę znaleźć przykładowych obsad do tego litrażu. Po samych nazwach ciężko mi czasami odgadnąć czy to mbuna czy non-mbuna.
marcin73m Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) są również przykładowe obsady do 720-ki Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez marcin73m 1
bakus_44 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Podłączę się do tematu. Też myślę nad przekształceniem w przyszłości mojej 720tki na mbunę, chociaż jeszcze sam nie jestem pewien. Jest wśród Was ktoś, kto po wieloletniej przygodzie z non-mbuna powraca do "korzeni" i jest zadowolony? Z mbuną miałem przerwę ponad 13lat, wiele się w tym czasie zmieniło... i kusi mnie Chodzą mi po głowie gatunki takie jak (kolejność nie przypadkowa): metriaclima msobo magunga - conajmniej dwusamcowo w układzie powiedzmy 2+8 metriaclima chilumba maison reef 1+4/5 chindongo demasoni- stadko 10-15szt metriaclima zebra gold Kawanga 1+4 (niekoniecznie, bo czytałem, że przy maisonie jest wiecznie zdominowany) Sam nie wiem co jeszcze- podobaja mi się hongi, ale znowu są małe i mają brzydkie samice- przydałoby się coś wielkości conajmniej chilumby. Co sądzicie o tej obsadzie? Uprzedzam, że nie chcę Acei, ani kulfonów- nie podobają mi się. Z chęcią dorzuciłbym jakiegoś non-mbunowca- najlepiej mdoke white lips, ale wiem, że z demasoni nie pogodzę ich żywieniowo, a gdybym nawet zrezygnował z "pereł Konigsa", to i tak wśród takich bandytów mdoki nie czułyby się pewnie zbyt komfortowo (chociaż widywałem takie połączenia). Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez bakus_44
PitBull Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Czy taka obsada może miec miejsce w zbiorniku 200x60x60. Skopiowana ona jest z innego postu. Muszę jako początkujący w temacie do czegoś się odnosić. Jednak mi odpowiada. Przynajmniej kolorystycznie. Jestem jednak otwarty na sugestie i ewentualnie co zamienić na co lub co jeszcze dodać. Jak zamontuję oświetlenie wrzucę fotkę baniaka. Placidochromis phenochilus Mdoka 4+3 Lethrinops sp. Mbasi 1+2 Copadichromis Chrysonotus 2+3 Labidochromis caeruleus 1+4 Copadichromis Borleyi Namalenje 6 szt
Rekomendowane odpowiedzi