Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmm, jakoś nie mogę się przekonać do tych gatunków, które podałeś, tzn nie mogę z nich wybrać pełnej obsady. Moja propozycja jest taka:

-Afra cobwe

-Elongatus Chewere

-M.Greshakei proponowany przez M_sobo

-z tych, co jeszcze Ty wymieniłeś, dałbym Msobo, ale gdybym miał wybierać dla siebie, wziąłbym coś w innej tonacji. Red Red/Blue bardzo popularne, ale np ryba, którą ma Jakub - M.E. Senga (jeśli dobrze napisałem).

Opublikowano

No to teraz mam juz naprawde mętlik w glowie . No ale jakos bede musial to poukladac .

Na obecna chwile moj wybor padl by na :

1. Melanochromis auratus 2+6

2. Pseudotropheus demasoni 3+9

3. Cynotilapia afra cobue 2+6

+ do tego jeden z : Labidochromis sp. Mbamba , Labidochromis sp. hongi , Maylandia e. senga (tylko gdzie to cudo dostac ) , Maylandia e. red-red ( mimo wszystko bylo by bardziej kolorowo z taka rybka na pokladzie ) :) w układzie 2+6 .

Mam tylko nadzieje ,ze zywieniowo afra dała by sobie rade w takiej obsadzie - w koncu to tez Mbuna :)

Opublikowano

przy takiej obsadzie to zrezygnował bym z afry, może i sobie poradzi żywieniowo, ale na pewno będzie pokrzywdzona, a zamiast nie dał bym senge( jeśli nie idzie jej dostać to hongi) i msobo jako 4 gatunek, będzie odpowiednio żywieniowo jak i kolorowo.

Opublikowano

Wiec zostalo by tak ( pasuje mi to nawet , bo rybki w miare niewielkie , rożnokolorowe ):

1. Labidochromis sp. hongi 2+6

2. Melanochromis auratus 2+6

3. Pseudotropheus demasoni 3+9

4. Maylandia sp. msobo 3+9

Zastanawia mnie tylko czy zmniejszajac obsade demasoni i msobo nie mógłbym się pokusic o małe stadko red-redów - wtedy było by juz naprawdę kolorowo ( zółc , pomarańcz , niebieski , granat , czerń , biel i cholercia wie co jeszcze :D )

P.S. Widzę , że nie licząc auratusa ( i ew. red-redów) wyjdzie obsada jak u Ciebie :) Ile sztuk pływa u Ciebie , w jakich proporcjach i jakie maja juz rozmiary ?

Opublikowano

:D ja już nie kombinował bym z 5 gatunkiem, choć obsada prawie taka sama jak u mnie,a akwarium większe, tak jest w sam raz, a rybki w stadkach o wiele lepiej się prezentują, szczególnie msobo uwielbiają pływać w stadku :wink: Demasoni w dużym stadzie też bardzo ładnie się prezentują , do tego samiczki auratusa, samce hongi- BAJECZKA!

U mnie póki co to pływają jeszcze młode stada demasoni 18 sztuk po 4-5 cm, msobo 20 sztuk około 5 cm i hongi już starsze jakieś 8-9 cm i docelowo z hongi chcę zostawić 2+6.

Opublikowano

neno może Ci namieszam w głowie, ale jeśli zależy Ci na Red-Redach lub sengach to można tak zakombinować- zamiast auratusa dać Melanochromis interruptus- są bardzo podobne do msobo, a za msobo Red-Redki lub sengi :D Jeśli ta opcja Ci się nie podoba to zostań przy tej poprzedniej.

W haremach co podałeś zwiększył bym ilość samic auratusa do 9.

Opublikowano

A ja zamiast Auratusa dałbym Sengę. I nawet, gdyby nigdzie jej nie było, to Jakub prezentował fotki z kotnika, w którym trochę ich pływało :wink: może się z nim dogadasz?

Opublikowano
\Melanochromis interruptus- są bardzo podobne do msobo,

Nie zgodze sie, w ogole nie sa do siebie podobne... sam fakt ze obydwa gatunki sa podobnie kolorystyczne nie oznacza podobienstwa ;] Interruptus jest bardziej podobny do maingano, z tym - ze samice interruptusa sa zolte/zolto-pomaranczowe. No i pasy maja bardziej poprzerywane (maingano z reguly ma ciagly jasniejszy paseczek).

Jedyne podobienstwo pomiedzy msobo a interruptusem to kolory - samiec granat, samica zolta/zolto-pomaranczowa.

Roznic pomiedzy melanochromisami a maylandia pod wzgledem ksztaltu i budowy ciala nie musze chyba przytaczac ;]

Opublikowano

VDR chodziło mi tylko o kolorystykę tych gatunków, przyznaję się to mój błąd, słowo "podobne" może wiele znaczyć , jeśli chodzi o kształt to właśnie dla tego zaproponowałem wymianę obu gatunków, by nie było msobo i red-redek razem :wink:

Opublikowano

1. Maylandia e. senga 2+6

2. Melanochromis auratus 2+6

3. Pseudotropheus demasoni 3+9

4. Maylandia sp. msobo magunga 3+9

Auratusy juz kupilem w dwóch różnych sklepach po 2 szt w celu wymieszania krwi . Maja tez dosjsc ze sklepumalawi i pewnie jeszcze z TanMalu .

Z senga jestem juz wstepnie z Jakubem domowiony . Czekam na dane do przelewu :)

Z demasoni tez raczej problemu nie bedzie .

Natomiast nie moge dostac Maylandia sp. msobo magunga ;( Moze ktos z Was ma i chce sie pozbyc ?