Marek Makowski Opublikowano 6 Stycznia 2008 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Hej Ostatnio trochę musiałem namieszać w akwa i niestety musiałem spuścić sporo wody(ok 1/2). Po całej operacji niby wszystko jest ok, ale zauważyłem że znacznie mi się "poprawiło" z różnorodnością mojej fauny. pojawiły się takie rude glony oraz trochę bardziej zaatakowały sinice (wszystko już jest opanowane) ale najciekawsze to to że pojawiły się na kamieniach takie okrągłe skupiska prawie że białych glonów. Skupiska maja średnice ok 4-5 cm i co prawda są już wypierane przez inne glony to szczerze mówiąc nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem. Czy ktoś już spotkał się z czymś podobnym? pozdro
Lenek Opublikowano 7 Stycznia 2008 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Daj fotkę. Chcesz mieć ładne glony ?? - oświetlaj codziennie pow. 12h i wyrosną Ci piękne zielenice.
M_sobo Opublikowano 7 Stycznia 2008 #3 Opublikowano 7 Stycznia 2008 raczej długość naświetlania to nie jedyny czynnik na porost glonów, bardziej ważne jest czym świecisz na jakiej powierzchni mają rosnąć glony, bo inaczej rosną np. na sztucznym pomalowanym tle, a inaczej na naturalnym, no i do tego jeszcze przyczyniają się parametry wody. Co do tych "białych glonów" to nie mam pojęcia co to może być, ale nie sądzę by to był jakiś gatunek glonu. Najlepiej daj fotkę.
czester_ Opublikowano 7 Stycznia 2008 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Umieść zdjęcie i podaj linka. Trudno się wypowiadać po samym opisie.
blizniak2 Opublikowano 7 Stycznia 2008 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Może te białe glony to kolonie bakterii?
cezarix Opublikowano 8 Stycznia 2008 #6 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Te "glony" wyglądają jakby ktoś, za przeproszeniem nasmarkał, ?? takie gluty. Jeśli tak to spoko zginie, też takie coś miałem na początku, to kolonie bakterii
Marek Makowski Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor #7 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Te "glony" wyglądają jakby ktoś, za przeproszeniem nasmarkał, ?? takie gluty. Nie wygląda to niestety wcale jak "gluty". Mam problem z zamieszczeniem zdjęcia. Bardziej to przypomina kłaczki pleśni. Tak jak pisałem pojawiło sie to w formie okrągłych kolonii i teraz zaczyna zanikać, tzn zarastać juz normalnymi zielonkawymi glonami. ps W galerii zamieściłem zdjęcie akwarium po 8 miesiącach. Można je zobaczyć po haśle marecky. Widać te skupiska (choć bardzo niewyraźnie) po lewej stronie na 2 i 3 od dołu kamieniu
Marek Makowski Opublikowano 11 Stycznia 2008 Autor #8 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Hej zamieścilem zdjęcie w galerii w niezidentyfikowanych pt Biały glon. Jak macie chwilke to zerknijcie na to cudo - może ktos bedzie umiał to nazwać. Pozdro
Marek Makowski Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor #9 Opublikowano 20 Stycznia 2008 No i co, nikomu nie przychodzi nic do głowy???!!!
Rekomendowane odpowiedzi