Skocz do zawartości

Ile sztuk do mojego baniaka? Obsada po raz n-ty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wybierając narybek to sam sprzedawca nie wie co się z tego wykluje więc czy siatka czy wybiera nie ma znaczenia.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.05.2017 o 13:51, Jerry_jerry napisał:

Ale wybierając narybek to sam sprzedawca nie wie co się z tego wykluje więc czy siatka czy wybiera nie ma znaczenia.

Ma znaczenie i to ogromne. Jeżeli kupujesz w sklepie sam możesz zdecydować którą rybę chcesz. Natomiast jeśli kupujesz wysyłkowo loteria. Sprzedawca może zapakować ci ryby do worka  będąc pewnym że masz np. 3 samice i będziesz zadowolony bo rodzinę będziesz miał i o to chodzi. Z tego może wyjść np. 4/5 samic. Jeśli masz ryby wyławiane >na pałę< wszystko może się zdażyć. Możesz mieć same samce albo np. same samice jak kolega. Jeżeli sprzedający wysyłający się zna na rozpoznawaniu płci u młodych osobników to z dużym prawdopodobieństwem otrzymasz odpowiedni harem. Oczywiście im mniejszy narybek tym trudniej o rozpoznanie płci

Edytowane przez Vitek
uzupełnienie
Opublikowano

Oczywiście przy zamawianiu ryb będę informował co w ostateczności chcę uzyskać i zobaczymy. Może się uda wcelować. Aktualnie jeszcze się zastanawiam nad drugim gatunkiem dla saulosi a ryby będę zamawiał na początku czerwca.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatecznie stanęło na saulosi i rdzawych. Obecnie pływa 30 maluchów  (oczywiście do redukcji) zakupionych u Pana Jarosława z FishMagic. Zdjęcia czysto poglądowe.

20170606_214004-1.jpg

20170606_214142.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak twoje saulosi? Zaczęło się coś wybarwiać czy nie? Pytam bo mam podobny "problem" z interruptusami. Z tym, że ja niestety typuję 3 samce i 7 samców. Na razie to jeszcze maluchy.

Opublikowano
12 godzin temu, Vitek napisał:

Jak twoje saulosi? Zaczęło się coś wybarwiać czy nie?

Generalnie różnie bywa w zależności od pory dnia. Może maluchy tak mają. Wstaje rano i wszystkie wydają się takie same. Wracam po pracy i patrzę a tu dwie lub trzy sztuki posiadają ładne paski. Po karmienu znowu się przyglądam a tam wszystkie takie same. Wczoraj wieczorem znowu jeden miał czarne pasy i gonił wszystko co się zblizylo do kamienia. Ot zagwostka. :)

No i jest jeszcze jedna sprawa która mnie nurtuje. Już nawet ktoś na forum się o to pytał ale odzewu brak. Jak to jest w sklepach zoologicznych. Maluchy po kilka centymetrów a już niebieskie i żółte. A u mnie się nawet nie zanosi na kolor blue.

Jednak cierpliwość to cnota. Zatem czekam i czekam. ;)

Opublikowano
29 minut temu, Jerry_jerry napisał:

No i jest jeszcze jedna sprawa która mnie nurtuje. Już nawet ktoś na forum się o to pytał ale odzewu brak. Jak to jest w sklepach zoologicznych. Maluchy po kilka centymetrów a już niebieskie i żółte. A u mnie się nawet nie zanosi na kolor blue.

Importowane z Azji ryby (takie z łódzkiej giełdy znajdują się w większości zoologicznych) są faszerowane hormonami, dlatego tak wcześnie zyskują ubarwienie dorosłych. Zazwyczaj po jakimś czasie od wpuszczenia do akwarium ryby tracą te kolory i wybarwiają się dopiero w odpowiednim wieku, chociaż przy odpowiednim karmieniu można je nieco podtrzymać. Nie stwierdzono niby na podstawie żadnych badań szkodliwych dla zdrowia ryb skutków takiego procederu, aczkolwiek jest to nienaturalne...

Opublikowano
24 minuty temu, bakus_44 napisał:

Importowane z Azji ryby (takie z łódzkiej giełdy znajdują się w większości zoologicznych) są faszerowane hormonami, dlatego tak wcześnie zyskują ubarwienie dorosłych. Zazwyczaj po jakimś czasie od wpuszczenia do akwarium ryby tracą te kolory i wybarwiają się dopiero w odpowiednim wieku, chociaż przy odpowiednim karmieniu można je nieco podtrzymać. Nie stwierdzono niby na podstawie żadnych badań szkodliwych dla zdrowia ryb skutków takiego procederu, aczkolwiek jest to nienaturalne...

Podziękował. ;) Swoją drogą czego się nie robi dla szybkiego zysku. :confused:

Opublikowano
2 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

Jak to jest w sklepach zoologicznych. Maluchy po kilka centymetrów a już niebieskie i żółte. A u mnie się nawet nie zanosi na kolor blue.

Jeśli chodzi o ryby z Malawi, to bardzo często są to ryby mające wiekowo po kilka miesięcy. W warunkach sklepowych ze względu na wielkość akwarium w którym są trzymane i często niedożywienie zatrzymuje się ich wzrost, ale pozostałe cechy w tym wybarwienie rozwijają się.