Skocz do zawartości

Ile sztuk do mojego baniaka? Obsada po raz n-ty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wybierając narybek to sam sprzedawca nie wie co się z tego wykluje więc czy siatka czy wybiera nie ma znaczenia.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 17.05.2017 o 11:51, Jerry_jerry napisał(a):

Ale wybierając narybek to sam sprzedawca nie wie co się z tego wykluje więc czy siatka czy wybiera nie ma znaczenia.

Rozwiń  

Ma znaczenie i to ogromne. Jeżeli kupujesz w sklepie sam możesz zdecydować którą rybę chcesz. Natomiast jeśli kupujesz wysyłkowo loteria. Sprzedawca może zapakować ci ryby do worka  będąc pewnym że masz np. 3 samice i będziesz zadowolony bo rodzinę będziesz miał i o to chodzi. Z tego może wyjść np. 4/5 samic. Jeśli masz ryby wyławiane >na pałę< wszystko może się zdażyć. Możesz mieć same samce albo np. same samice jak kolega. Jeżeli sprzedający wysyłający się zna na rozpoznawaniu płci u młodych osobników to z dużym prawdopodobieństwem otrzymasz odpowiedni harem. Oczywiście im mniejszy narybek tym trudniej o rozpoznanie płci

Edytowane przez Vitek
uzupełnienie
Opublikowano

Oczywiście przy zamawianiu ryb będę informował co w ostateczności chcę uzyskać i zobaczymy. Może się uda wcelować. Aktualnie jeszcze się zastanawiam nad drugim gatunkiem dla saulosi a ryby będę zamawiał na początku czerwca.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatecznie stanęło na saulosi i rdzawych. Obecnie pływa 30 maluchów  (oczywiście do redukcji) zakupionych u Pana Jarosława z FishMagic. Zdjęcia czysto poglądowe.

20170606_214004-1.jpg

20170606_214142.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak twoje saulosi? Zaczęło się coś wybarwiać czy nie? Pytam bo mam podobny "problem" z interruptusami. Z tym, że ja niestety typuję 3 samce i 7 samców. Na razie to jeszcze maluchy.

Opublikowano
  W dniu 19.06.2017 o 17:22, Vitek napisał(a):

Jak twoje saulosi? Zaczęło się coś wybarwiać czy nie?

Rozwiń  

Generalnie różnie bywa w zależności od pory dnia. Może maluchy tak mają. Wstaje rano i wszystkie wydają się takie same. Wracam po pracy i patrzę a tu dwie lub trzy sztuki posiadają ładne paski. Po karmienu znowu się przyglądam a tam wszystkie takie same. Wczoraj wieczorem znowu jeden miał czarne pasy i gonił wszystko co się zblizylo do kamienia. Ot zagwostka. :)

No i jest jeszcze jedna sprawa która mnie nurtuje. Już nawet ktoś na forum się o to pytał ale odzewu brak. Jak to jest w sklepach zoologicznych. Maluchy po kilka centymetrów a już niebieskie i żółte. A u mnie się nawet nie zanosi na kolor blue.

Jednak cierpliwość to cnota. Zatem czekam i czekam. ;)

Opublikowano
  W dniu 20.06.2017 o 05:49, Jerry_jerry napisał(a):

No i jest jeszcze jedna sprawa która mnie nurtuje. Już nawet ktoś na forum się o to pytał ale odzewu brak. Jak to jest w sklepach zoologicznych. Maluchy po kilka centymetrów a już niebieskie i żółte. A u mnie się nawet nie zanosi na kolor blue.

Rozwiń  

Importowane z Azji ryby (takie z łódzkiej giełdy znajdują się w większości zoologicznych) są faszerowane hormonami, dlatego tak wcześnie zyskują ubarwienie dorosłych. Zazwyczaj po jakimś czasie od wpuszczenia do akwarium ryby tracą te kolory i wybarwiają się dopiero w odpowiednim wieku, chociaż przy odpowiednim karmieniu można je nieco podtrzymać. Nie stwierdzono niby na podstawie żadnych badań szkodliwych dla zdrowia ryb skutków takiego procederu, aczkolwiek jest to nienaturalne...

Opublikowano
  W dniu 20.06.2017 o 06:26, bakus_44 napisał(a):

Importowane z Azji ryby (takie z łódzkiej giełdy znajdują się w większości zoologicznych) są faszerowane hormonami, dlatego tak wcześnie zyskują ubarwienie dorosłych. Zazwyczaj po jakimś czasie od wpuszczenia do akwarium ryby tracą te kolory i wybarwiają się dopiero w odpowiednim wieku, chociaż przy odpowiednim karmieniu można je nieco podtrzymać. Nie stwierdzono niby na podstawie żadnych badań szkodliwych dla zdrowia ryb skutków takiego procederu, aczkolwiek jest to nienaturalne...

Rozwiń  

Podziękował. ;) Swoją drogą czego się nie robi dla szybkiego zysku. :confused:

Opublikowano
  W dniu 20.06.2017 o 05:49, Jerry_jerry napisał(a):

Jak to jest w sklepach zoologicznych. Maluchy po kilka centymetrów a już niebieskie i żółte. A u mnie się nawet nie zanosi na kolor blue.

Rozwiń  

Jeśli chodzi o ryby z Malawi, to bardzo często są to ryby mające wiekowo po kilka miesięcy. W warunkach sklepowych ze względu na wielkość akwarium w którym są trzymane i często niedożywienie zatrzymuje się ich wzrost, ale pozostałe cechy w tym wybarwienie rozwijają się.