Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Stepn napisał:

Tym bardziej, że zmętnienie oka może być objawem zatrucia metalami ciężkimi, a Kolega już z tym walczył.

Wśród pyszczaków zmętnienie oka jest zazwyczaj wynikiem uszkodzeń mechanicznych, gdyby u kolegi wszystkie ryby (lub większość) miały takowe zmętnienie to podejrzewałbym pewnie to co ty.

Opublikowano

No czytam ze zrozumienie.:D a nawet podczas pisania myślę.

Jak napisał Darek eljot - jak przez miedziane rury wodociągowe najpierw długo stoi a potem płynie do baniaka ta kwaśna woda to właśnie powstają w tej rurze na jej ściankach te twoje rozpuszczalne w wodzie sole miedzi  i w tym twoje nie zrozumienie;) tematu.

Musisz się przyzwyczaić że często używam skrótów myślowych jak np. - miedziane kamienie czyli takie które zawierają związki miedzi, albo po tych miedzianych rurach co plują solami miedzi takie cóś co nazwałem -ustrojstwo -to taki filtr węglowy na kranie do nalewania wody do baniaka.:D

Pobędziesz z nami to będziesz rozumiał bez oburzania się na innych.

50 minut temu, Stepn napisał:

Poza tym autor tego posta może w prosty sposób zweryfikować moją teorię. Wystarczy ktoś znajomy w jakim lab i test na zawartość metali ciężkich w wodzie.

Tym bardziej, że zmętnienie oka może być objawem zatrucia metalami ciężkimi, a Kolega już z tym walczył.

Jeśli kolega nazar1703  pisze prawdę że ma wodę z SUW Giżycko a nie mieszka 30km od Giżycka - to chcesz go wsadzić na kosztownego konia - crev nie dawno podawał że takie badanie kosztuje coś pod 8 stów.- droga ta weryfikacja.

A wystarczy wejść na tą stronkę by wiedzieć że autor ma wodę-miodzik do Malawki co klepnął także miejscowy Sanepid - ni ma tam niczego co by truło ryby boby wodociąg zamknęli.

http://www.pwikgizycko.pl/woda_prod.html

http://www.pwikgizycko.pl/files/laboratorium/ocena_psse.pdf

Jeśli nazar przydusi swój wodociąg to wydobędzie od nich także pełną analizę zawartych związków w tym metali ciężkich , arsenu, dteregentów i pestycydów zupełnie za darmochę i bez znajomości bo muszą to badać i udostępnić na żądanie obatelowi Giżycka.

Z jednym się zgadzamy:D - zmętnienie oka ryby - jednym z wielu powodów może być wielokrotnie przekroczony poziom trujących związków w wodzie , ale jest wiele chorób które też powodują zmętnienie oka a nawet wysokie pH  ale to nie u naszych rybek.

Opublikowano

Jak kamienie w jego akwa coś wydzielają, to co mu da badanie wodociągowej? :)

2 minuty temu, eljot napisał:

gdyby u kolegi wszystkie ryby (lub większość) miały takowe zmętnienie to podejrzewałbym pewnie to co ty.

No tak właśnie było u tego Kolegi. Zerknij na jego wcześniejszy post

Opublikowano
3 minuty temu, Stepn napisał:

No tak właśnie było u tego Kolegi. Zerknij na jego wcześniejszy post

Możesz pokazać który bo nie mogę znaleźć? Widziałem zdjęcia akwa i nie widać tam zmętnienia u ryb widocznych na fotkach.

Opublikowano
2 minuty temu, eljot napisał:

Możesz pokazać który bo nie mogę znaleźć? Widziałem zdjęcia akwa i nie widać tam zmętnienia u ryb widocznych na fotkach.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Stepn napisał:

Jak kamienie w jego akwa coś wydzielają, to co mu da badanie wodociągowej? :)

A no zsumuje się to wydzielanie z rur i z kamienia zielonego.^_^

Ale próżne twoje wysiłki - nie odwiedziesz braci malawijskiej od zielonego serpentynitu strasząc - za długo te kamienie stosujemy by się przestraszyć.

Tu nawet kamienie z warszawskiej Wisły wkładali do baniaków i ryby żyją a oczka mają przepiękne.

Nie będę dalej walił OT o kamolach - strasz ludzi gdzie indziej..

O spuchnięte oczy czyli wytrzeszcz to nie to samo co zmiętniałe oczy

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
Dnia 23.03.2017 o 16:55, nazar1703 napisał:

Żadnych objawów nie widać. Rybki sobie pływają jak zawsze a ostatnio po nocy widzę ze jedna jest osowiała i padła  niestety powtórzyło to się już trzy razy

Raczej ryby zatrute metalami ciężkimi nie padają bez wcześniejszych objawów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja natomiast nie wyobrażam sobie funkcjonowania Klubu bez osoby tak bardzo zaangażowanej oraz dbającej o dobro naszego Stowarzyszenia i jednocześnie w tak profesjonalny sposób ogarniającej wszelkie kwestie związane z organizacją i zarządzaniem, jaką jest Jarek. Dlatego nominuję @yaro
    • Nie wiem, jaka jest do wentylacji. Na TEMU kupiłem - akwarystyczną. Taka mniej zbita najlepiej mi się sprawdza.
    • Nie wyobrażam sobie pracy i funkcjonowania klubu bez osób słownych, aktywnych, rzetelnych. W związku z powyższym proponuję: @marek_z_81 @BombeL @Bojar @marcin73m
    • A jaką stosujesz konkretnie włókninę ? Taką do wentylacji ?
    • Ja też tak mam - gąbki w 3 gradacjach, na nich włókninę. Uważam, że to się sprawdza.
    • W tym miejscu zgłaszamy kandydatów na męża zaufania. Po upływie terminu temat zostanie zamknięty.   Kandydaci:  
    • Zakończyła się kolejna 2-letnia kadencja obecnego Zarządu PSMP Klub Malawi, który działał w składzie:  Jarosław Jaskólski @yaro Prezes KM Marek Żyła @marek_z_81 Marcin Michalski @marcin73m Łukasz Szewczyk @BombeL Piotr Bojarski @Bojar   Zachęcamy do zapoznania się z treścią poniższej Uchwały ogłaszającej wybory na kolejny okres oraz do zgłaszania kandydatur (w tym wątku).  W osobnym wątku (link w treści uchwały) typować można kandydatów do roli tzw. "męża zaufania".     Uchwała nr KM/37/2026 Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” z dnia 12 stycznia 2026 r. w sprawie wyboru członków Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” .   Na podstawie § 11 w związku z § 13 pkt 3 i § 12 pkt 6 Regulaminu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” oraz art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 – Prawo o stowarzyszeniach (tekst jednolity: Dz.U. z 2020 r., poz. 2261), Zarząd uchwala, co następuje: 1. W wyborach zostaną wybrani nowi członkowie Zarządu Stowarzyszenia. 2. Kandydatami do Zarządu Stowarzyszenia mogą zostać wyłącznie członkowie Klubu Malawi o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ). 3.1 Zgłaszanie kandydatur w ilości od 1 do 5 osób oraz wyrażanie zgody na kandydowanie odbywać się będzie w trybie jawnym w poniższym wątku. Kandydatów może zgłaszać tylko osoba o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ) poprzez napisanie nowego postu i wskazanie w nim Nicka osoby(osób) będącej jej kandydatem. Zgłoszenia można zamieszczać od dnia 12.01.2026 r. do dnia 21.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ). 3.2 Każdy z kandydatów we wskazanym powyżej wątku może wyrazić bądź nie wyrazić zgody na kandydowanie. Kandydat musi zakomunikować zgodę na Kandydowanie do dnia 21.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ). Brak wyrażenia woli przez kandydata w tym terminie skutkuje uznaniem, że nie wyraził zgody na kandydowanie. 4. Członkiem Zarządu Stowarzyszenia zostanie 5 osób , które uzyskały kolejno największą ilość głosów. W przypadku rezygnacji osoby wybranej w głosowaniu, stanowisko obejmie osoba następna w kolejności pod względem ilości uzyskanych głosów. W przypadku równej ilości głosów, wyboru członka Zarządu dokonają członkowie ustępującego Zarządu Stowarzyszenia spomiędzy osób o równej ilości głosów. W przypadku, gdy kandydaci uzyskają równą ilość głosów w głosowaniu członków Zarządu, decydujący jest głos Prezesa Zarządu. 5. Głosowanie na członków Zarządu Stowarzyszenia; 5.1. Termin: od 22.01.2026 r. do 29.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ) 5.2. Prawo do tego aby głosować mają tylko osoby o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ). 5.3. PW należy wysłać na adres użytkownika stworzonego na potrzeby wyborów @Wybory RS - głos na wybranych Kandydatów ( Kandydata ) Zarządu Stowarzyszenia w liczbie od 1 do 5 osób, wskazujący co najmniej Nick Kandydata lub Kandydatów , 5.4. Głosujący nie mogą: - oddawać głosu na siebie; - głosować więcej niż raz; - głosować w cudzym imieniu. 5.5 Wszelkie głosy nie spełniające warunków określonych w niniejszym regulaminie będą nieważne. 6. Obsługa i kontrola wyborów 6.1 Obsługą i kontrolą wyborów na członków Zarządu Stowarzyszenia zajmie się ustępujący Zarząd Stowarzyszenia ( zwany dalej Komisją wyborczą ) w obecnym składzie. 6.2 Osoby posiadające status członka zwyczajnego PSMP "Klub Malawi" (tj. Klubowicza), za wyjątkiem osób wchodzących w skład Zarządu, mogą dokonać wyboru osoby ( zwanej dalej „Mężem zaufania” ), która ma status członka zwyczajnego PSMP "Klub Malawi" (tj. Klubowicza) i nie jest zarazem członkiem Zarządu. Zgłoszenia można umieszczać w dniach 12.01.2026 r. - 21.01.2026 r. (do godz. 23:59). "Mężem zaufania" zostanie osoba, która otrzymała największą ilość głosów spośród wytypowanych kandydatów. Wyboru „Męża zaufania” należy dokonać w specjalnie do tego celu utworzonym wątku: https://forum.klub-malawi.pl/topic/27460-wybory-męża-zaufania/#comment-396787                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            6.3. Osoba, o której mowa w punkcie 6.2 Regulaminu uzyska dostęp do konta użytkownika WYBORY niezwłocznie po zakończeniu głosowania tj. od dnia 29.01.2026 r. i będzie miała prawo wglądu w wyniki głosowania oraz w porozumieniu z pozostałymi członkami Komisji wyborczej, przysługiwać jej będzie prawo udziału w liczeniu głosów w oparciu o wspólnie wypracowane zasady współpracy. 6.4. Nie dokonanie wyboru osoby, o której mowa w punktach 6.2. Regulaminu, w terminie określonym we wskazanym punkcie Regulaminu skutkuje tym, że obsługą i kontrolą wyborów zajmie się Komisja wyborcza. 7. Ogłoszenie wyników wyborów odbędzie się w formie Uchwały Zarządu Stowarzyszenia stwierdzającej ważność wyborów. 7.1 Termin: 31.01.2026 r. 7.2. Miejsce: Forum  „Klub Malawi”.     Osoby nominowane: @marek_z_81 @BombeL @Bojar @marcin73m @yaro  
    • No właśnie nie, do pierwszej komory filtracyjnej (nie licząc zrzutu), planuję włożyć gąbki 10, 20 i 30ppi.  Zdziwiłem się, że tak mówił. Tak samo jak to, że w panelu doklejanym do akwarium też się nie sprawdzają, a znam kilka osób które tak mają.
    • Na filmie Przemek mówi że gąbki w sumpie się nie sprawdzają, też tak uważacie? Jeżeli tak to dlaczego?
    • Ja też nie dopatrzyłem - policzyłem te szczeliny jako dwucentymetrowe. Spokojnie, cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.