Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WEIPRO:

Co do weipro to zasysa on wodę tylko dołem przez co przechodzi ona przez gąbki o różnej granulacji , ponieważ składa się on z 3 koszyków (zależy od modelu ) można w nie włożyć różne materiały filtracyjne co jest dużym plusem .

ATMAN :

rurka w atmanie to faktycznie rurka do zasysu powietrza , wydaje mi się że można go zamontować na dowolnej głębokości ale pewien nie jestem :D

Opublikowano

witam!!! ja również mam zapytanko odnośnie filtra mechanicznego...mianowicie: akwarium 450l 150x50x60 z zewnetrznym biologiem JBL 500 i potrzebuje jakiegoś wewnetrznego...z opisów na forum prawie zdecydowałem sie na WEIPRO TC1500 albo TC2500 dzis jednak pokazał sie na allegro taki model :FERPLAST MODUŁOWY FILTR BLUMODULAR 03 , oto link: http://www.allegro.pl/item295258367_fer ... ar_03.html

co o nim sadzicie?.....co polecicie jako wewnetrzny do 450l -weipro troszke pradu żre :( .... ???????????

Opublikowano

tyle jest na forum:

Mam pytania odnośnie tego filtra. Czy ktoś go miał, ma i jak wyglada jego praca, awaryjność obsługa itd. ? Nigdy nie miałem sprzętu tej marki, więc jakoś nie mam przekonania ale parametry wyglądają fajnie.

Opis:

BLUMODULAR 03

marka: Ferplast

max. przepływ: 1200 l/h

pobór mocy: 16W

wysokość tloczenia: 150 cm

objętość filtra: 1 litr

Ja mam ten model w akwa 660L - niezły wir robi , jest dosc cichy , płynna i skuteczna regulacja siły napowietrzania, dobrze filtruje . Ma 3 segmenty z gabkami o róznej porowatości . Kupilem za ok 145 zł ( wysyłka gratis) w jakims krakowskim sklepie internetowym . O awaryjnosci nic nie powiem gdyz chodzi dopiero ok 6 tygodni . Ale np. nie strach mu głebokie zanuzenie w przeciwieństwie do UNIFILTER 1000 , który zanuzony ledwie 10cm ponizej tafli wody juz praktycznie nie napowietrza wody .

Mało jest opinii o tym filtrze, chociaż może coś się zmieniło.

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.p ... blumodular

Opublikowano

Jeszcze odwiedzam... :)

Blumodular z linku w rozdadnej cenie ale w sklepie netowym z Krakowa dostaniesz go chyba za 145zł z przesylka i gwarancja a ten jej nie posiada a doliczajac koszty przesylki roznica chyba nie jest warta rezygnacji z tejze. Wczoraj bylem w sklepie zoo ( market zoo ) i sobie cenili za niego 229zł .

Co do opinii to podtrzymuje swoje zdanie - cichutki , wydajny i co wazne zbiera brudy cala swoja wysokoscia .

Jako alternatywa - ogrodowa Kaskada 2000 Aqua Szut-a . Filtruje z nieco wieksza skutecznoscia ( z tym , ze zbiera brudy tylko kawalkiem swojej duzej gąbki ) ale robiąca duuuuuzo wiekszy wir w baku ( co 2000l/h to nie 1200l/h) w dodatku jest tansza - 125zł . Niestety ma tez wady - wiekszy pobor pradu (21W) , duzo glosniejsza prace (Blummodular mozna zaliczyc do tych bezszelestnych a Kaskade 2000 jednak wyraznie slychac - albo inaczej z 3 zakupionych filtrow jeden jest dosc glosny a dwa slyszalne ), wyglada mniej efektownie ( pompa +gabka -jesli filtr ma byc widoczny ) , zabiera troche wiecej miejsca w srodku akwa a przy czyszczeniu troche brudow potrafi pozostac w wodzie .

Nieźle wygląda propozycja Sison-a , z tym , ze roznice w cenie filtra Atmana odbierzesz w przypadku Kaskady 2000 bardzo szybko w rachunakch za energie elektryczna ( 30W kontra 21W ) . Z tym ,ze Atman ma kilka zalet w stosunku do tej kaskady - regulacja przepływu , mozliwosc dowolnego kierowania wody ( a na Kaskade 2000 juz kolanka nawet nie założysz bo tłumi przepływ i pompa staje i zaczyna głosno wyc ) .

Ja na szczescie nie sypiam przy akwa dlatego zdecydowalem sie na wymiane uzywanego wczesniej zestawu Blumodullar 03 + Unifilter 1000 ( ten trafil do kotnika 136L i jako filtr wewnetrzny nie polecam go do akwa wiekszego niz 160L) na Blumodullar 03 + kaskada 2000 . Jeden z tych filtrow spokojnie wystarczy na Twoje 375L , choc jak widze radosc pysków przepływajacych obok wylotu z kaskady 2000 to az sie zyc chce :)

P.S. Otek - podziwiam ,ze tak długo czekasz z zakupem filtra a nie tak jak coniektorzy (m.in ja ) sa w goracej wodzie kapani i juz po 2-3 odpowiedziach pedza do sklepu :)

Opublikowano

Jako alternatywa - ogrodowa Kaskada 2000 Aqua Szut-a .

Doszedlem ,ze jednak ma ona regulacje wylotu lewa-prawa . Ale tak czy siak kolanka na nia nie zalozysz...