Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. 

Jestem Adam a to moje początki.

Po długiej walce z żoną zabieram się do budowy pierwszego baniaka. Na początek tło myślałem aby wykorzystać ścianę ale chętnie posłucham doświadczonych kolegów. Baniak robię na zamówienie z akrylu ze względu na żonę 

( bo jak pęknie !!!!) . Zbiornik 160x50x50. I teraz moje pytanko. Czy kupić kubełek czy zainwestować trochę więcej w sump-a? 

20170130_154011.jpg

Edytowane przez adi
Opublikowano

Poczytaj tematy o filtracji narurowej. Ja za późno go znalazłem i teraz trochę żałuję. Co do tła to chyba warto coś dać do akwarium na tylną szybę, bo jak jest za nim to przy oświetleniu pokoju lub załączonym świetle w akwa będziesz miał takie "przyciemnione lustro"

Opublikowano

Witaj.

Co do filtracji to ja u siebie mam filtr kasetowy a tło ze styropianu opisałem powstanie mojego baniaka w dziale DIY gdybyś był zainteresowany

Opublikowano

Witaj , jak na początek to akwarium super. Ciekawi mnie gdzie zamawiałeś zbiornik i cena ? jeżeli nie jest to tajemnicą. U mnie takie akwarium obsługuje kubeł Eheim 2260 i w zupełności daje radę. Na pewno koledzy zaproponują Tobie inny rodzaj filtracji, sumpy, kaseciaki i inne . Akwarium przy takiej ścianie nie będzie wyglądało źle , jednak tło maskuje sporo niepożądanych kabli rurek itp. Wybierz dobrze , powodzenia ;)

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Prezentuje się ciekawie, ale też jestem ciekaw ceny wykonania baniaka z akrylu jeśli można :) Co do tła, ja jestem jednak zwolennikiem czarnej folii z tyłu :D 

U mnie baniak 150x50x50 obsługuje kubeł JBL e1500 plus circulator AquaEL 2000 i falownik JECOD i spokojnie wystarcza na obsługę filtracyjną i cyrkulacyjną. 

Edytowane przez niedzielek
Opublikowano

baniak z kominem centralnym+ pokrywa+ osłona dna to ok 6000 zł. jeszcze koszty sump-a to pewnie 2000 zł. myślę że bez komina troche mniej wyjdzie bo chodzi mi po głowie Eheim 2260.

A kable i rury chcę zakryć dużymi granitami, mam opcje z pracy przywieść. Liczę na to że pod koniec marca a początek kwietnia będą foty ze startu baniaka :).

Opublikowano
19 godzin temu, adi napisał:

baniak z kominem centralnym+ pokrywa+ osłona dna to ok 6000 zł. jeszcze koszty sump-a to pewnie 2000 zł. myślę że bez komina troche mniej wyjdzie bo chodzi mi po głowie Eheim 2260.

A kable i rury chcę zakryć dużymi granitami, mam opcje z pracy przywieść. Liczę na to że pod koniec marca a początek kwietnia będą foty ze startu baniaka :).

Przeczytaj przed przywozem tony kamieni :D