Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Ostatnio, żona zauważyła jak u mojego ojca wnoszą ponad dwu metrowy zbiornik i jak to określiła "zaje....y!!!". Wiedziałem, że jest to odpowiedni moment na przekonanie jej do postawienia większego zbiornika u nas :)  Z otwartą strona na fb "Foto Malawi STAN" przystąpiłem do negocjacji i udało się :D

Zbiornik zamówiony 280x80x70  i do tego stelaż tylko 40 cm wysokości ;)

Jako, że nie mogę wcześniej sprzedać mojego obecnego akwarium muszę ograniczyć koszty stawiania nowego baniaka.  Tu zwracam się do was z prośbą o propozycję rozwiązania filtracji (może uda się wykorzystać jvp 102 czy pompę 25-60 z obecnego baniaka) 

Stelaż tylko 40cm także sump odpada...

Czekam na propozycje ;)

Edytowane przez lukas1987
Opublikowano
10 minut temu, wojtekr napisał:

A masz miejsce obok albo za zbiornikiem? Moglbys pokusic się na filtr zraszany.

Odpada, akwarium będzie bez komina 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, lukas1987 napisał:

Jako, że nie mogę wcześniej sprzedać mojego obecnego akwarium muszę ograniczyć koszty stawiania nowego baniaka.  Tu zwracam się do was z prośbą o propozycję rozwiązania filtracji (może uda się wykorzystać jvp 102 czy pompę 25-60 z obecnego baniaka) 

To IMHO jednoznacznie narzuca dwie wersje filtracji.

1/ narurowiec na tej pompie 25/60  ale to na III biegu ok 3000l/h  przy baniaku 280cm i 1600l to jednak nie da cyrkulacji - IMHO. No i koszt tych rurek, korpusów , zaworów, kolanek - znaczny

2/ kaseciak wersja AllinOne  na pompie jvp102 - coś  około 5000l/h  i koszt około 200zł z gąbką i mediami bo pompę już masz .

Najwyżej dokupisz drugi jvp102 i go wyciszysz co załatwo cyrkulację nawet w takim baniaku 3m.

innych realnych opcji nie widzę

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, deccorativo napisał:

2/ kaseciak wersja AllinOne  na pompie jvp102 - coś  około 5000l/h  i koszt około 200zł z gąbką i mediami bo pompę już masz .

Najwyżej dokupisz drugi jvp102 i go wyciszysz co załatwo cyrkulację nawet w takim baniaku 3m.

innych realnych opcji nie widzę

W starym baniaku mam jeszcze tło ze spienionego pcv 145x65 mniej więcej także materiał do budowy też jest ;)

Co do wyciszenia jvp 102 nie zdążyłem przetestować Pana patentu z teflonem (byłem już w drodze do pracy) 

Zapomniałem dodać, że filtracja musi wytrzymać dwa tygodnie bez obsługi bo niestety pracuje w delegacji... 

Edytowane przez lukas1987
Opublikowano
46 minut temu, deccorativo napisał:

obie wymienione filtracje spokojnie wytrzymają 2 tygodnie jeśli będa z działającym Purolite A520E - bo nie u każdego działa.

Mam blok na fi 75 ;)

Opublikowano
4 godziny temu, lukas1987 napisał:

Odpada, akwarium będzie bez komina 

Nie musisz mieć komina, żeby zastosować filtr zraszany... ;)

Od 7 minuty :

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 minut temu, MatiK napisał:

Nie musisz mieć komina, żeby zastosować filtr zraszany... ;)

Od 7 minuty :

Wolałbym nie zostawiać takiego systemu na dwa tygodnie bez nadzoru ;p