Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie Amerykanie bardzo często stosują takie rozwiązanie zwane All male tank  ale z malawistyką wg mnie nie ma to wiele wspólnego. Poza tym samce najpiękniejsze są właśnie w okresie rozrodczym. Jeden samiec może pływać szary i bezpłciowy choć często natura tak go przypiera, że nie jest w stanie oprzeć się płci pięknej i trze się z samicami innych gatunków Jest wtedy ładny ale destabilizuje zbiornik.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czas powrócić do tematu :)

W akwarium (840l) już biologia startuje więc nie pozostaje nic innego jak rozejrzeć za obsadą. Moje typy to:

Baza:

Eclectochromis lobochilus hertae 1+2

Nimbochromis livingstoni 1+0

jeden z poniższych lub oba:

Lichnochromis Acutipes 1+2

Mylochromis sp. mchuse 1+1

I na koniec coś co będzie ożywiało akwarium:

Labidochromis sp. hongi Sweeden

Proszę o ocenę. Może coś zmienić, dodać lub ująć? :)

Opublikowano

Hongi odpuść sobie,  bo to ryba która w diecie potrzebuje pokarmów roślinnych. Dla ożywienia zbiornika możesz z mbuny wstawić Labidochromis Caeruleus. 

Co to za ryba Electochromis? 

Opublikowano

Czasami podawana jest nazwa Protomelas, a czasami Eclectochromis. Na 100% nie wiem czy jedno i drugie to to samo. Fakt, faktem samce są przepiękne :)

18 minut temu, Mortis napisał:

Hongi odpuść sobie,  bo to ryba która w diecie potrzebuje pokarmów roślinnych. Dla ożywienia zbiornika możesz z mbuny wstawić Labidochromis Caeruleus. 

Caeruleusa rozważałem, jednak kolorystycznie mi nie odpowiada. Gdyby nie ten czarny pasek na płetwie grzbietowej to ryba byłby nawet ładna.

Opublikowano
45 minut temu, lukas1987 napisał:

Protomelas sp. hertae -

Eclectochromis lobochilus hertae to nazwa handlowa...

Pierwszy raz z taką nazwą się spotykam,  ale nigdy nie szukałem tej ryby. 

Opublikowano

Myślę zatem, że labidochromisów na start nie będę dawał.

Pozostałą część ryb w takim razie będę zamawiał. Livingstoni będę chciał jak najmniejszego, ale tak żeby rozróżnić samca.