Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałabym się poradzić odnośnie filtracji mechanicznej w akwarium czy jest ona konieczna ? Lub czy można ją czymś zastąpić ? Dodam że mam jeszcze kubełek ( w którym mam dwa wkłady gąbkowe jeden na spodzie i na samej górze , purigen, ceramikę i zeolit ). Pozdrawiam !

Opublikowano

No raczej potrzebna, bo czym będziesz kupska wyłapywał ? Im więcej kupsk tym gorsze parametry wody, a to raczej nie wskazane dla rybek ;)

Opublikowano

A czy Koleżanka zrobiła już porządek z obsadą? Bo o ile dobrze pamiętam, to był tam niezły misz masz i kolosalne przerybienie..

Dopiero wtedy można pomyśleć o dobraniu odpowiedniej filtracji.

Opublikowano

Raczej konieczny mechanik z gąbką gdyż przyjęło się że kubełek służy za biologię a za mechanikę głowica z gąbką. Kubełek nie spełnia się w roli mechanika ze względu na częste otwieranie:)

Opublikowano

Kolega marcin73m dobrze pamięta :-) Pracuję nad tym właśnie planuję restart i porządki . Z tym filtrem mechanicznym to chodzi mi o to , że nie wygląda za fajnie w akwarium i te bąbelki powietrza - moim zdaniem psuje to cały wygląd akwarium dla tego pytam czy można go czymś innym zastąpić. Bo jak widziałam inne akwaria to wcale nie ma tam mechanika a woda i tak jest czysta . A prefiltr przy kubełku ?

Opublikowano

Zamiast zestawu: kubełek - biolog + pompa z gąbką - mechanik, można dać np.: kaseciaka, narurowca, sumpa.. Te opcje załatwiają kompleksowo filtrację mechaniczną i biologiczną. Możliwości jest kilka, do Twojego zbiornika, czyli 450- ki - każda dobra, no ale wybrać, który rodzaj będzie Ci odpowiadał, to już powinnaś sama ;)

7 minut temu, Aga1986 napisał:

i te bąbelki powietrza

to można tak ustawić, żeby nie było bąbelków :)

8 minut temu, Aga1986 napisał:

A prefiltr przy kubełku ?

Zawsze wskazany, jeśli kubełek pełni rolę biologa.

Opublikowano

Tak kubełek nie zniknie , ten kaseciak to jest chyba najbardziej trafny wybór jak dla mnie . A czy mógłbyś mi wyjaśnić jak go samemu wykonać i co byłoby potrzebne ?

Opublikowano (edytowane)

Z tego co wyczytałem, to masz filtr Aqua Nova 1500, a to trochę za słaby filtr, żeby dać korpus z prefiltrem i zrobić z niego 2w1. Musiałbyś dokupić drugi filtr, mocniejszy, dać do niego tylko gąbki i on mógłby służyć jako mechanik. Wyczytałem, że miałaś wewnętrznego Aquela. Co się z nim stało? Bąbelków powietrza nie powinno być, a filtr można zasłonić jakimś kamieniem.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Tak mam go i ma się świetnie . Tylko jak pisałam wolałabym aby , żaden z filtrów nie był widoczny w akwarium. 

Dzięki marcin73m :-)