Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Juz kiedys pojawilo sie to pytanie na forum odpowiedz byla negatywna, ale ostatnio znalazlem jedno zdjecie z galerii ktore przeczy tym teoria, Akwarium w galerii jest autorstwa airbag_69

Opublikowano

sision, niechcil bym cie lapac za slowka, ale Ty to akwrium zdecydowanie pochwalasz, niestety nie umie dac jego linku, ale wpisujac nazwe uzytkowika w galerii pewie odajdziesz te akwrium

Opublikowano

Sprawdziłem. Racja, nie napisałem nic o błędzie w obsadzie, ale też nic nie było napisane o rozmiarze akwa (przynajmniej na zdjęciu, które znalazłem). Mój błąd w tym, że pochwaliłem, a nie sprawdziłem. Ale na pewno nie pochwaliłem afr w 160l.

Opublikowano

No nie wiem, może jako jednogatunkowe, choć raczej 240l. Te 100cm dna to jest naprawdę minimum, a ryby urosną. Wydaje mi się, że 100cm za małe, ale może się mylę i mówię tu o jednogatunkowym.

Opublikowano

to tylko sa pytania czysto teoretyczne, narazie nie mam co zrobic z 3 samcami saulosi, nikt ani nigdzie ich nie chca, wiec chyba narazie bede musial pogodzic sie z obsada 6+5, a nie jest to latwe jak widze gdy ryby plywaja bez celu grrrrr:/

Opublikowano

Moim zdaniem przed wyborem ryb powinniśmy sugerować się także ich wielkością. Co z tego, że afra w teori zmieści się w 160l jeśli gdy podrośnie 3 afry ułożone obok siebie będą miały tyle co akwarium. Oczywiście przesadzam ale często właśnie w galerii można zobaczyć jak nieestetycznie wygląda duża ryba "upchana" na siłe w minimalne dla niej akwarium jak np, red red albo dorosły rdzawy w 112l.

Opublikowano

Zgadzam się w 100% z czesterem. Przy zakładaniu akwarium, a już zwłaszcza przy zakładaniu baniaka z malawi i pielęgnicami najlepiej dobrać niewielką ilościowo obsadę o stosunkowo niewielkich rozmiarach i obserwować ciekawe („naturalne”) zachowania i płynące życie w akwarium. Jeśli upchniemy na siłę ile się da gatunków i ile się da centymetrów możemy obserwować jedynie ryby odbijające się bez sensu od jednej szyby do drugiej. Dla mnie w pielęgnicach najciekawsze są zachowania, wygląd, choć piękny to jednak sprawa drugorzędna.

Opublikowano

ja rowniez sie z Wami zgadzam, dlatego obecnie mam jednogatukowe i nie zamierzam tego zmieniac, afry to moje marzenie, ale spelnie je wraz z zakupem wiekszego akwarium.

Niestety przechodze etap przerybienia, ale nic na to ie poradze, mimo ze dawalem ogloszenia i nawet juz chcialem oplacic wysylke konduktorska to i tak nikt niechce samych samcow.