Skocz do zawartości

Czy to jaja Helmetów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy sprzataniu akwarium zauważyłem na kamieniach małe żółte kropki.  Czy to mogą być jaja Helmetów? Mam 3 takie ślimaki w akwarium. Dziwi mnie to bo podobno nie rozmnażają się w słodkiej wodzie. A może to coś innego? 

IMG_20161231_165215.jpg

Opublikowano
7 minut temu, egon44 napisał:

Tak to jaja Helmetów...Nie martw się nic z tego nie będzie ;) 

Dokładnie, bo jaja w słodkiej wodzie składają, ale nic z tego nie wynika (podobno, bo nigdy nie miałem i nie będę miał ;) )

Opublikowano
42 minuty temu, timi napisał:

Dokładnie, bo jaja w słodkiej wodzie składają, ale nic z tego nie wynika (podobno, bo nigdy nie miałem i nie będę miał ;) )

Potwierdzam. U mnie 5 helmetów potrafiła zasrykać tak wszystkie kamienie. Oczywiście nic z tego nie wyszło. Jedynie walory estetyczne tych białych piegów mogą być wątpliwej jakości :)

Opublikowano

Nie wiem czy ja jestem wyjątkiem ale moje Helmety tak samo obklejają jajami kamienie jak i szyby.

A to dopiero jest zabawa - czyścik magnetyczny nie daje rady usunąć tych jaj z szyb  - trzeba żyletką ścinać a potem dopiero czyścikiem pucować co pozostało .

Opublikowano

Ja dawno temu jak posiadałem te ślimaki(teraz się sam zastanawiam po co je kupowałem) nie miałem problemów z ich jajami dlatego że dość szybko z tymi ślimakami uwinęły się ryby :D 

Opublikowano

Dokładnie to samo. Wreszcie wczoraj po prawie 2 latach wyłowiłem wszystkie 4szt bo dokładnie wszystko w białych ciapkach. Nawet same ślimaki, wyglądają jakby korale ubrały. Teraz tylko jak się tego pozbyć bo nawet po mechanicznym szorowaniu pozostają ślady.

Opublikowano
1 godzinę temu, mariuszes napisał:

Teraz tylko jak się tego pozbyć bo nawet po mechanicznym szorowaniu pozostają ślady.

,,,z biegiem czasu same znikną. Zastanawia mnie jedno: jakie muszą być warunki w akwa ,że składają jaja? Kiedyś miałem helmety , owszem złożyły parę jajek i się skończyło. Same zniknęły. U Ciebie to jest prawdziwy wysyp:)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Rzeczywiscie, helmety skladaja jaja gdzie popdanie I trudno je usunac. Nie potrzebuja jakis specjalnych warunkow do tego. Natomiast, nie grozi nam plaga helmetow - do wykluciai rozwoju potrzebuja slonej wody, wiec na jajeczkach problem się konczy