Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio podczas walk niestety mocno ucierpiał mój dominatn akwarium, ps.saulosi w związku z tym chciałem dokupić parę samców do haremu a konkretnie 2 szt .

Tu rodzi się moje pytanie czym różni sie saulosi od saulosi gold bar ??

(nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi na moje pytanie więc proszę o pomoc )

Czy do dorosłego samca mogę dorzucić mniejsze ok 4cm czy jego agresja w stosunku do nich może byc zbyt duża ??

Pozdrawiam

florek91

Opublikowano

Sam o takiej odmianie p.saulosi nie słyszałem ani nie czytałem, jednak niestety ludzie taką odmianę sprzedają (również na giełdzie klubowej):

http://www.klub-malawi.pl/gielda/page,s ... /adid,445/

http://www.akwarysta.pl/gielda/send_mail.php?oid=27900

http://www.gielda.akwarysta.pl/index.ph ... =40&sort=m

To jakaś nowa(sztuczna) odmiana p. saulosi, czy po prostu sprzedają inny gatunek jako saulosi gold-bar?

Opublikowano

Również pierwsze słyszeł.. czego to ludzie nie wymyślą.. :roll:

Kupuj normalne saulosi. Możesz się jeszcze spotkać z odmianą coral.

Tej bym unikał, skoro u siebie masz inne w akwa.

A co do walk to u mnie obecnie w jednogatunkowym 375l pływa 2/4 saulosi F1 + 3 podrostki i też jeden samiec już wegetuje. Oboje oczu praktycznie stracił przez dominanta i cały czas siedzi za filtrem..

Cóż, niby spokojne rybki :wink:

Opublikowano

Z mojego skromnego doświadczenia powiem, że na początku startowałem z akwarium 3 gaotunkowym: redy, maingano i właśnie saulosi. Po roku tym ,który ustawiał pozostałych był właśnie saulosi. Tłukł zarówno pozostałe samce (pana reda i pana maingano) jak i swoje samiczki. Jedną niestety zabił. Oddałem cały harem i teraz w akwa spokój.

Wcale nie uważam, żeby saulosi był spokojnym gatunkiem.

Opublikowano

Niedługo p. saulosi będzie reprezentowało wszystkie kolory pyszczaków. Ja osobiście by nie kupował takiego Pseudotropheus pseudoflavus pseudosaulosi. :wink: U mnie pływają dwa dorastające samce saulosi(podobnej budowy i wielkości) i toczą nieustanne boje, wczorajszy pojedynek trwał jakieś 40min. Jak na razie obyło się bez rozlewu krwi i uszkodzeń ciała ale pojedynki wyglądają dość ostro i potrafią się tak przepychać i przeciągać po całym akwa a przy okazji czasem oberwie się samicom.

Opublikowano

Ja taki posiadam:) Zamieszczę wam wieczorem na stronie klubu:) Ale jest strasznie drastyczny...walkę przerwałem bo stracił bym samca. To wcale nie jest gatunek o małej agresji wewnątrzgatunkowej... nikt mi tego nie wmówi.

Jutro filmik będzie na serwerze albo youtube.

-------------------------------------------------------------------------------------

No niestety film się gdzieś zapodział:( Ładuje na You Tube drugi z wcześniejszej walki choć to nie to samo. Z tej właściwej walki normalnie wrzucił bym do galerii zdjęcia ale trzymam na konkurs:P