Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Merlot napisał:

Mam takie trochę głupie pytanko.

Jak masz ustawiony falownik ?

Skierowany w piasek czy w tafle wody ?

Od samego początku falownik dmucha w tafle wody aby pozbywać się filmu bakteryjnego 

Opublikowano

Chyba znalazłem potencjalną jedną z przyczyn tego zapylenia, masz ją na swoich zdjęciach na fotosiku

http://www.fotosik.pl/zdjecie/52666756a50cf200

Na mój gust i doświadczenie, masz źle ustawioną cyrkulację, wylot wody z kaseciaka i falownik są skierowane w taki sposób, że wracająca woda może się zaburzać o dość duże rumowisko kamieni.

Czy aby na pewno wszystko trafia do zasysów ? 

Chciał bym abyś w miarę możliwości zrobił fotkę gdzie są zasysy i jak obecnie są poustawiane wyloty wody i falownik. 

Napisz mi też jakiej wielkości masz otwory zasysowe i ile ich jest.

Ja u siebie częściowo wyeliminowałem zapylenie poprawą cyrkulacji i dopasowaniem otworów do mocy pompy.

ps. w międzyczasie napisałeś posta że dmuchasz w taflę, czyli zdjęcie było stare, ponawiam zatem prośbę o fotki wylotów wody, zasysów i falownika, może coś się uda wspólnymi siłami mechanicznie poprawić z tą wodą.

Opublikowano

OK, pytam bo na tym zdjęciu, był skierowany bardziej w piasek ;)

1 minutę temu, Pleziorro napisał:

Chyba znalazłem potencjalną jedną z przyczyn tego zapylenia, masz ją na swoich zdjęciach na fotosiku

Na mój gust i doświadczenie, masz źle ustawioną cyrkulację, wylot wody z kaseciaka i falownik są skierowane w taki sposób, że wracająca woda może się zaburzać o dość duże rumowisko kamieni.

Czy aby na pewno wszystko trafia do zasysów ? 

Chciał bym abyś w miarę możliwości zrobił fotkę gdzie są zasysy i jak obecnie są poustawiane wyloty wody i falownik. 

Napisz mi też jakiej wielkości masz otwory zasysowe i ile ich jest.

Ja u siebie częściowo wyeliminowałem zapylenie poprawą cyrkulacji i dopasowaniem otworów do mocy pompy.

ps. w międzyczasie napisałeś posta że dmuchasz w taflę, czyli zdjęcie było stare, ponawiam zatem prośbę o fotki wylotów wody, zasysów i falownika, może coś się uda wspólnymi siłami mechanicznie poprawić z tą wodą.

Uprzedziłeś mnie :D

Opublikowano

Tak, tak było ale piasek się za bardzo przesuwał. Chodź woda była bardziej krystaliczna niż teraz.
Falownik został przestawiony tak że dmuchał na taflę wody i na przednią szybę. Był umieszczony po przeciwnej stronie kaseciaka. Było tak do wczoraj bo zobaczyłem że pod falownikiem zbiera się co raz więcej kupsk. Falownik został przeniesiony na ścianę obok kaseciaka i dmucha na taflę wody i tylną ścianę.

Kaseta ma zasys 5 szpar na 5cm-h i 5mm szerokie.  I 3 szpary 5mm szerokie jako skimer.

Wylot z kasety na tylną ścianę plus ten widoczny na zdjęciu 

Opublikowano
2 minuty temu, szczep85 napisał:

Fotka dopiero wieczorkiem ale jakieś 10-15cm poniżej tafli wody.

A spróbuj może, falownik ustawić 5cm nad warstwą piasku, i skieruj go w górę na środkową tafle wody

Opublikowano
4 minuty temu, Merlot napisał:

A spróbuj może, falownik ustawić 5cm nad warstwą piasku, i skieruj go w górę na środkową tafle wody

Tyle że wtedy będzie na równi z zasysem kaseciaka.