Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Każdy z nas wie, że jest bardzo mało fachowej literatury o naszym biotopie, a tym bardziej po polsku. Wpadłem na pomysł abyśmy sami napisali taki poradnik.

Jak ja to widzę :

tytuł roboczy "Akwarium biotopowe Malawi - praca zbiorowa"

- opis biotopu

- akwarium

- dekoracje

- filtracja - kubełkowa, narurowa, kasetowa...

- oświetlenie

- opis gatunków ryb z naszymi zdjęciami

- choroby

- ..........

- na końcu galeria zdjęć naszych zbiorników z opisami.

Co mogę dać od siebie to poprosić Dr. Pawlaka z UMK o opis biotopu. Mój tata prowadzi pracownie introligatorską - czyli oprawia stare książki, prace magisterskie... Rozmawiałem z nim i powiedział, że za oprawienie takiej wydrukowanej treści na kartkach A4 (po kosztach) wziął by 30zł razem z napisem. Dla koneserów może oprawić w skórę ale cena 120zl.

Co o tym sądzicie???

Przez dwa miesiące mogli byśmy zbierać materiały, gotowe zredagowane artykuły wysyłali byście do mnie albo to kogoś innego kto by się tego podjął. Z czego powstał by podręcznik w PDF kto by chciał mógłby sobie wydrukować na jakim chce papierze i oprawić w książkę u mojego ojca bądź kogoś innego.

Poniżej zdjęcie jego pracy

SAM_1574.JPG

Opublikowano

Jakiś wysyp chętnych do pracy nad poradnikiem :)

Tutaj koledzy już coś tworzą więc możesz im pomóc:

Nie doczytałem, ze chciałeś to zrobić w formie książki - przepraszam. Pomysł fajny ale wymaga sporo pracy i zaangażowania innych.

Opublikowano

A czy ktoś wie jak się ma sprawa ze zdjęciami z inernetu - czy można takie zdjęcia zamieścić w poradniku oczywiście podpisane ?

Opublikowano

Tylko jeśli drogą oficjalną (mail chociażby) uzyskasz zgodę autora. Bez zgody nie powinno się umieszczać nawet podpisanych fotografii.

Opublikowano

ok. W takim razie najlepiej by było umieścić własne zdjęcia. Dlatego chciałbym aby to była praca zbiorowa - nie mam tyle gatunków:). Ewentualnie jak nikt się nie zgłosi do pomocy, to będę prosił autorów poszczególnych zdjęć umieszczonych w naszej galerii

Opublikowano

Obawiam się, że takie wydawnictwo będzie nielegalne i mogą być z tego kłopoty. Na legalu można to "wydać " w necie np. na https://issuu.com/.

Niedawno była afera po tym jak mała dziewczynka zrobiła zbiórkę na leczenie chorej mamy, więc można spodziewać się wszystkiego...

Opublikowano

Pracę magisterską piszesz z reguły sam ;) w tym wypadku chcesz stworzyć coś we współpracy z ludźmi, ale co może nadawać się do sprzedaży.

W związku z tym powinieneś prawnie ustosunkować podział ewentualnych zysków ze współautorami tekstów oraz autorami zdjęć, a że trudno będzie udowodnić, czy nie sprzedajesz tego tworu to nie sądzę żebyś otrzymał jakieś olbrzymie zaufanie ze strony wszystkich, takie czasy ;)

Opublikowano

Dobra. Nie było tematu. Ludzie zawsze znajdą różne wymowki aby czegoś nie zrobić:mellow:. Przecież działamy jako stowarzyszenie mamy swoj statut...