Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też stałem się posiadaczem tych ryb, zakupione u Fuliera. Wielkość 8-10 cm , miał być układ 3 + 4 ale chyba u Słowaków jest odwrotnie bo na pewno mam 4 samce ;) . Pływają z małymi L. marginatus i Yellow (4-6 cm). Mogę potwierdzić ich " toniowość " choć pływają w całej toni nie tylko przy powierzchni a nawet potrafią zbierać pokarm z dna :) . Zapewne jest to zasługa towarzystwa które nie stanowi dla nich jeszcze żadnego zagrożenia. Dominujący samiec wybarwił się już po dwóch dniach pobytu u mnie, pozostałe na razie pobłyskują na niebiesko i tracą kropki. Nie zauważyłem żadnego terytorializmu, dominant pręży się przed konkurencją od czasu do czasu jakiegoś pogoni jak próbuje się stawiać. Na razie żadnego zainteresowania samicami a są na 90% dwie.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 4.10.2018 o 23:15, eljot napisał:

Na razie żadnego zainteresowania samicami a są na 90% dwie.

Interesuje mnie jak dla tego gatunku rozróżnić płeć.

Kolego @Merlot czy mógłbyś opisać swoje spostrzeżenia odnośnie dymorfizmu płciowego tego gatunku? Przy jakich rozmiarach można rozpoznać płeć, czy atrapy jajowe posiadają tylko samce?
Może dysponujesz jakimiś fotkami swoich samic na przestrzeni całego okresu, który w Twoim akwarium spędziły?

Opublikowano (edytowane)

Z mich zakupionych dwa samce już łapały niebieski kolor, pozostałe można było rozróżnić po płetwach. U samców płetwa grzbietowa  jest ostrzej zakończona i ma takie jakby załamanie http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden vissendatabase eng/Copadichromis chrysonotus eng.html  widać to na pierwszym zdjęciu. Co do atrap posiadają je również samice . 

Edytowane przez eljot
  • Dziękuję 1
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Mały update :).

Aktualnie mam układ 2+3, oba samce wybarwione choć beta po przegranej batalii na jakiś czas trochę blednie. Alfa wyciera samice dość regularnie i odbywa się to faktycznie w toni nad małym gruzowiskiem (dla Yellow). W okresie tarła samiec alfa staje się terytorialny i atakuje w sposób bezkrwawy betę, który chowa się w tłumie pozostałych ryb, L. marginatus i nie gotowych do tarła samic. Alfie nie daje się przeganiać tylko Yellowek ;) . Dwie samiczki noszą małe długo od 3 do 4 tygodni, tylko największa max tydzień (zbyt pazerna na żarcie ;) ).

Testowałem układ z trzema samcami (wszystkie wybarwione) ale był zbyt duży sajgon i chłopaki swoimi bijatykami stresowali bardzo inne ryby. Chcąc trzymać większą ilość samców akwa powinno być długie i wysokie, rewiry obierane są pod powierzchnią wody (u mnie mają 160x60x65).

• Lubię to 6