harisimi Opublikowano 23 Maja 2017 #31 Opublikowano 23 Maja 2017 Tego się spodziewałem, świetna toniowa ryba z tarłem w toni . Do tego bardzo ładna 1
Merlot Opublikowano 23 Maja 2017 Autor #32 Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) 48 minut temu, harisimi napisał: Tego się spodziewałem, świetna toniowa ryba z tarłem w toni . Do tego bardzo ładna Dlatego za Twoją radą je kupiłem i bardzo się cieszę bo jak widać tarło możne być odbywane w inny sposób :-) Edytowane 23 Maja 2017 przez Merlot 1
harisimi Opublikowano 23 Maja 2017 #33 Opublikowano 23 Maja 2017 31 minut temu, Merlot napisał: Dlatego za Twoją radą je kupiłem i bardzo się cieszę bo jak widać tarło możne być odbywane w inny sposób :-) Fajnie to wygląda podobnie jak u moich mbenji tyle ze moje bardziej pchają się do szyby.
Merlot Opublikowano 23 Maja 2017 Autor #34 Opublikowano 23 Maja 2017 1 minutę temu, harisimi napisał: Fajnie to wygląda podobnie jak u moich mbenji tyle ze moje bardziej pchają się do szyby. Postaram się odłowić narybek, to na pewno coś powędruje do Ciebie :-) 1
Merlot Opublikowano 20 Października 2017 Autor #35 Opublikowano 20 Października 2017 Czas oskopać trochę temat. Po powrocie ze spotkania w Augustowie, czekała mnie miła niespodzianka u odłowionej 2 dni przed wyjazdem samicy. W akwarium kotniku śmiga około 20 sztuk młodzieży. Co ciekawe samica dość długo nosiła młode w pysku bo około 6 tygodni. Młode są dość duże około centymetra ( we wcześniejszych inkubacjach u innych ryb maluchy były dużo mniejsze, przynajmniej u mnie). Pierwsze co zwróciło moją uwagę, część maluchów ma płetwę grzbietową prostą, natomiast, pozostała coś w kształcie małej sinusoidy ( przód płetwy wypukły, środek wklęsnięty, tył płetwy wypukły). Być może to wada genetyczna, być może to samce i samice, oczywiście czas pokaże Dodatkowo u mluchów, otoczka płetwy odbytowe mają barwę żółtą. 2
Limak86 Opublikowano 4 Października 2018 #36 Opublikowano 4 Października 2018 Może mała aktualka o tych ciekawych rybach? Jak się zakończyła sprawa z młodymi (co ostatecznie wynikło z tego różnego kształtu płetw o czym pisałeś wyżej) ? Odchowałeś młode i oddałeś czy jaki był ich los? (tak pytam bo mi się ten gatunek podoba i biorę go pod uwagę przy planowaniu obsady)
Paweł83 Opublikowano 4 Października 2018 #37 Opublikowano 4 Października 2018 @Limak86 przyjedź do Augustowa w przyszły weekend to wszystkiego się dowiesz. Poznasz również moją opinię o tych rybach
Merlot Opublikowano 4 Października 2018 Autor #38 Opublikowano 4 Października 2018 Niestety tamten miot padł :( Jednak pływa już kolejny narybek, ten jak na razie prezentuje się, znacznie lepiej niż ostatni. Jednak jest tylko 7szt, a i ryby rosną bardzo nierownomiernie
Limak86 Opublikowano 4 Października 2018 #39 Opublikowano 4 Października 2018 [mention=8057]Limak86[/mention] przyjedź do Augustowa w przyszły weekend to wszystkiego się dowiesz. Poznasz również moją opinię o tych rybach No troszkę mi tam nie po drodze póki co Ale nie daj się prosić, jak masz się czym podzielić, to pisz bo niewiele znalazłem o tych rybach. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Paweł83 Opublikowano 4 Października 2018 #40 Opublikowano 4 Października 2018 Moje jeszcze mode i niewybarwione. Określił bym je jako terytorialne toniowce. Samce pilnują swojego rewiru w toni i przeganiają inne chrystki. Do tarła jeszcze nie podchodziły ale sądzę ze odbedzie się w toni. Mam akwa wysokości 50 cm i one są typowo toniowe. Rzadko bywaja niżej niż 10 cm od dna. Bardzo ruchliwe. Ignorują inne ryby i zajmują się tylko sobą. W najbliższym czasie zmienię obsadę. Będę probował połączyć je z drapieżnikami. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi