Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że chyba jakiś pech kol prześladuje jak nie przeprawy z baniakami to teraz to , znam wielu ze Szczecina co do surowych baniaków wpuszczali ryby i funiea kopę lat , nie ma co chuchać i dmuchać w Szczecinie jest dobra woda pod Malawi . Nie ma co się łamać po latach chudych przychodzą tłuste więc teraz to chyba już tylko lepiej może być Pozdrawiam i powodzenia życzę   

Opublikowano

Ja jednak zaproponuję to samo co pozner - zanieś jedną rybę w najgorszym stanie do ichtiopatologa. Ważne, żeby była jeszcze żywa. Oczywiście będzie ona na straty plus pozbędziesz się z portfela ze 100 zł, ale będziesz miał pewność co to za choroba.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Nie wiem co lepsze; czekać aż padnie cała obsada za 700zł czy wydać stówkę i dowiedzieć się że to nieuleczalna choroba? Wczoraj w dzień włączyłem lampę UV na 4 godziny o przepływie 220l/h znalazłem buteleczkę zieleni malachitowej w zoolka i wlałem całą na noc (30ml na 300l) oraz podłączyłem brzęczyk.

Dziś kolejne dwa trupy, z czego jeden sztywniak bezwładny, a jak go złapałem w siatkę to zauważyłem, że jeszcze porusza powolnie skrzelami, płetwy całe, kolory naturalne, może nawet nieco ciemniejsze, delikatne zmiany skórne w postaci bladych grudek. Czyli coś jakby atakowało mięśnie,ryba porusza się skokowo, następnie martwica mięśni i uduszenie (taka moja teoria).

Korzenie wyrzuciłem dziś rano, jutro rano powtórzę testy NO2 i NH4 bo tej jeden trup był już biały, nadgnity i wypłynął dopiero podczas usuwania korzeni.

Zakupiłem już Herbatana i po pracy poszukam jeszcze Artemiss i zapodam na noc. Orientujecie się czy można je użyć na raz czy lepiej naprzemiennie?

Opublikowano
6 minut temu, led4grow napisał:

Zakupiłem już Herbatana i po pracy poszukam jeszcze Artemiss i zapodam na noc. Orientujecie się czy można je użyć na raz czy lepiej naprzemiennie?

Używasz naprzemiennie co 12 godzin w dawce 5 ml na każde 95 litrów wody w zbiorniku - tak jak instrukcja wskazuje.

• Dziękuję 1
Opublikowano
13 minut temu, led4grow napisał:

Nie wiem co lepsze; czekać aż padnie cała obsada za 700zł czy wydać stówkę i dowiedzieć się że to nieuleczalna choroba?

Jedno i drugie. Nie czekać, tylko działać, a wydanie 100zł. na ichtiologa da Ci informację, co to jest i czy musisz dezynfekować całe akwarium. Zanosisz rybę na wykończeniu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Katastrofa wręcz, padają średnio 4 na dobę i wcale nie jest lepiej. Wlałem już Herbatana, ale nie dostałem nigdzie Artemiss, a objechałem i obdzwoniłem pół miasta :angry:

Plan awaryjny jest taki, powiedzcie co myślicie:

1. krótkotrwała kąpiel w nadgamnianie potasu

2. przerzucenie ryb do trzeciego zbiornika (dysponuję wolnym 72l.) z wodą, garścią piasku i kilka kamyków ze starego 200l. baniaka + Herbatan

3. jutro rano wyprawa do uczelni na wydział chorób ryb

4. zdobycie Artemiss

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A tak poza tym co powyższe to tak sobie myślę że prędkość napełniania sumpa przez kubeł będzie inna niż opróżnianie sumpa przez pompę...
    • No tak,ale można zrobić dziurkę w rurce wylotowej z akwarium na takiej wysokości żeby po zapowietrzeniu nadmiar wody zmieścił się w sumpie.
    • To jest proszenie się o kłopoty. Przy pierwszym braku prądu kubełek ściągnie wodę z akwarium do sumpa, który ma znacznie mniejszą pojemność niż akwarium i nie trzeba tęgiego umysłu by przewidzieć co się stanie. Grawitacja jest bezwzględna. 
    • Tak oglądałem filmy Przemka oraz innych użytkowników i będą kratki na dnie. Bardziej chodziło mi o efektywność takiego sumpa-czyli żeby media filtracyjne miały jak najlepszy przepływ wody.
    • A powrót w taki sposób że w ostatniej komorze sumpa jest pompa która podaje wode do akwarium. Dlatego tak kombinuję bo nie chcę wiercenia w akwarium a akwarium z kominem to raczej na zamówienie tylko. Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie i opinię.
    • Ja bym  te przegrody, które które sięgają do górnej krawędzi sumpa obniżył o 2 cm.  Jeżeli przepływ normalną drogą się zatka (mało prawdopodobne, ale prawa Murfiego nadal obowiązują), to woda się przez nie przeleje, a nie pójdzie na pokój.  Poza tym niedobrze jest, jak media leżą na dnie, powinna być pod nimi wolna przestrzeń. Ja mam kratki rastrowe (stosowane w sufitach podwieszanych) - trzeba zrobić jakieś podpórki pod nie. Niezłym pomysłem (ja za późno na to wpadłem) jest takie zaprojektowanie przegród,  żeby woda w kolejnych komorach układała się kaskadowo - to sprzyja natlenianiu. Na YouTube, na kanale  "Janusze akwarystyki" są co najmniej 2 filmiki o budowie sumpa. Polecam. Jest wątek o budowie sumpa  z 11 stycznia w dziale  TECHNIKA  --> Osprzęt do akwarium  --> Sump - projekt przegród założony przez bobasxx
    • Ja miałem podobnie, tyle że z testem JBL. Wykombinowałem sobie, że wystartuję akwarium na wodzie amoniakalnej.  Wlałem do 720 l parę  mililitrów. Test - 0, no to jeszcze i jeszcze. Test ciągle nic. Lałem i sypałem bakterie. Chyba  zrobiłem taki roztwór, że nawet nitrosomonas wytrułem. W końcu kupiłem test Salifert - wynik poza skalą nawet po podmianie 200% wody. W końcu się unormowało i cykl ruszył. 
    • A jaki jest cel takiego rozwiązania?  Normalnie to jest tak, że woda grawitacyjnie spada do sumpa, a pompa wymusza powrót. A tu jak? Woda z akwarium do kubełka, z kubełka do sumpa, a jak powrót? Poza tym sump jest tak efektywnym filtrem, że  jeszcze kubełek i prefiltr to już jest lekkie przekombinowanie.  Można by zrobić instalację do sumpa bez komina i pudełka przelewowego, ale i tak trzeba by wywiercić dziurę w ścianie akwarium i tam założyć przelew na takiej wysokości żeby woda powyżej dolnej krawędzi przelewu  zmieściła się w wolnej przestrzeni sumpa.  Chyba coś takiego pokazywał Łukasz na kanale Podwodne Światy na YouTube. Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoje zamysły, to to nie ma sensu.
    • Acryfix 192. Dzięki za odpowiedz👍
    • Zadałem podobne pytanie na innym forum i ktoś stwierdził że to bez sensu. Ale zapytam też tutaj i jeśli uważacie podobnie to proszę o wyjaśnienie dlaczego ten pomysł jest zły. Chcę mieć sumpa bez komina czy jakiegoś pudełka przelewowego. Założenie jest takie żeby wylot z filtra kubełkowego skierować do pierwszej komory sumpa-byłby on wyżej od poziomu głowicy kubełka jakieś 15-20 cm Czy to ma sens a jeśli nie to dlaczego?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.