Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że chyba jakiś pech kol prześladuje jak nie przeprawy z baniakami to teraz to , znam wielu ze Szczecina co do surowych baniaków wpuszczali ryby i funiea kopę lat , nie ma co chuchać i dmuchać w Szczecinie jest dobra woda pod Malawi . Nie ma co się łamać po latach chudych przychodzą tłuste więc teraz to chyba już tylko lepiej może być Pozdrawiam i powodzenia życzę   

Opublikowano

Ja jednak zaproponuję to samo co pozner - zanieś jedną rybę w najgorszym stanie do ichtiopatologa. Ważne, żeby była jeszcze żywa. Oczywiście będzie ona na straty plus pozbędziesz się z portfela ze 100 zł, ale będziesz miał pewność co to za choroba.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Nie wiem co lepsze; czekać aż padnie cała obsada za 700zł czy wydać stówkę i dowiedzieć się że to nieuleczalna choroba? Wczoraj w dzień włączyłem lampę UV na 4 godziny o przepływie 220l/h znalazłem buteleczkę zieleni malachitowej w zoolka i wlałem całą na noc (30ml na 300l) oraz podłączyłem brzęczyk.

Dziś kolejne dwa trupy, z czego jeden sztywniak bezwładny, a jak go złapałem w siatkę to zauważyłem, że jeszcze porusza powolnie skrzelami, płetwy całe, kolory naturalne, może nawet nieco ciemniejsze, delikatne zmiany skórne w postaci bladych grudek. Czyli coś jakby atakowało mięśnie,ryba porusza się skokowo, następnie martwica mięśni i uduszenie (taka moja teoria).

Korzenie wyrzuciłem dziś rano, jutro rano powtórzę testy NO2 i NH4 bo tej jeden trup był już biały, nadgnity i wypłynął dopiero podczas usuwania korzeni.

Zakupiłem już Herbatana i po pracy poszukam jeszcze Artemiss i zapodam na noc. Orientujecie się czy można je użyć na raz czy lepiej naprzemiennie?

Opublikowano
6 minut temu, led4grow napisał:

Zakupiłem już Herbatana i po pracy poszukam jeszcze Artemiss i zapodam na noc. Orientujecie się czy można je użyć na raz czy lepiej naprzemiennie?

Używasz naprzemiennie co 12 godzin w dawce 5 ml na każde 95 litrów wody w zbiorniku - tak jak instrukcja wskazuje.

• Dziękuję 1
Opublikowano
13 minut temu, led4grow napisał:

Nie wiem co lepsze; czekać aż padnie cała obsada za 700zł czy wydać stówkę i dowiedzieć się że to nieuleczalna choroba?

Jedno i drugie. Nie czekać, tylko działać, a wydanie 100zł. na ichtiologa da Ci informację, co to jest i czy musisz dezynfekować całe akwarium. Zanosisz rybę na wykończeniu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Katastrofa wręcz, padają średnio 4 na dobę i wcale nie jest lepiej. Wlałem już Herbatana, ale nie dostałem nigdzie Artemiss, a objechałem i obdzwoniłem pół miasta :angry:

Plan awaryjny jest taki, powiedzcie co myślicie:

1. krótkotrwała kąpiel w nadgamnianie potasu

2. przerzucenie ryb do trzeciego zbiornika (dysponuję wolnym 72l.) z wodą, garścią piasku i kilka kamyków ze starego 200l. baniaka + Herbatan

3. jutro rano wyprawa do uczelni na wydział chorób ryb

4. zdobycie Artemiss