Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja też mam 200L i jak na razie jestem zadowolony chociaż po przestawieniu kilku mebli mogło by się zrobić z 150cm wolnego miejsca. Próbowałem namówić swoją kobietę ale powiedziała, że jak wsadzę większe akwa to się wyprowadzi:)

A co do tego co mam w środku to wew Aqua Szut 750N z gąbką a jako zewnętrzny pracuje JBL CP 250 i naprawdę daje sobie świetnie radę. Do tego świeci świetlówka jedna 30W Hagena Sun glo i wydaje mi się, że taka jedna w zupełności wystarczy. Grzałkę mam w tej chwili Atamana 200W.

Doborem sprzętu kierowałem się jak najmniejszym zużyciem prądu i tak:

JBL CP 250 - 13W

AS 750 - 5,5W (przy Q=750l/h to chyba rekord i na serio dobrze zaciąga)

Grzałka wiadomo 200W ok 4 godzin dziennie

oświetlenie 30W ok 12godzin

w sumie miesięczny koszt utrzymania akwarium wynosi mnie niecałe 30zł wraz z wodą na cotygodniowe podmianki.

Opublikowano

no to zamówiłem akwarium 240l Znajomy szklarz mi zrobi ale on mnie namawia żeby dno zrobić z szyby 10mm a reszte 8mm bo jak nasypie piachu i kamieni to bedzie bezpieczniej.

Opublikowano

pyszczaki są takie ładne ze zdecydowałem sie wydac troche wiecej kaski.

filtr zew - Eheim professional 2224

filtr wew - Eheim PowerLine 2252

grzanie - Jager chyba 250W

akwa 240l

Opublikowano

Wiesz co z tym wewnętrznym to jak dla mnie wydawanie kasy w błoto bo za to można mieć lepszy tańszy także niezawodny filterek, a ta reszta poszła by na inne wydatki typu wkłady, blat itp. :)

Opublikowano

Zróbmy tak czester

ja to ja Ty to fachowiec z akwarystycznego

Ja mówie : mam akwarium 240l chciałbym zrobic biotop Malawi Chce kupic reszte sprzętu. Od podłoża po ryby. Prosze mi doradzic bo ja jestem zielony.

Opublikowano

Jeśli chodzi o filtr wewnętrzny do wg. mnie zasługujące na polecenie są:

- AQUAEL FILTR TURBO 1100 (którego sam używam)

- TC 1000 WEIPRO

- Pompa Atamana np: http://www.allegro.pl/item281536869_pom ... html#photo

- Fluval 4+

Ogólnie ważne żeby przepływ był większy lub równy 1000l/h. Z doświadczenia pralki nie robi a ładnie wszystko zbiera gdy dodatkowo zamontujemy dużą gąbke;)

Co do Zewnętrznych to ja używam fluvala 205 ale to tylko ze względu na małą ilość ryb. Jak dla mnie jest wystarczający jednak Tobie zdecydowanie poleciłbym:

- TETRATEC Ex 700 (+ dobra ceramika)

- TETRA TEC EX 1200

- JBL Cristall Profi 500

- JBL Cristall Profi 250 (+ dobra ceramika)

- fluval 305

To także zależy od tego czy myślisz wymieniać za rok dwa baniak na większy gdzie również większy filtr się przyda. IMO Ex700 lub JBL 250 spokojnie starczy i przykład moge dać u mnie gdzie no3 mam na poziomie 10. Jednakże zależy to również od obsady jaką chcesz mieć. Ja mam dwa gatunki, kilkanaście sztuk także problemu nie ma;)

Grzałka praktycznie każda ok 200W. Zależy także od temperaturki w domu. Napewno omijaj Ellite bo są z nią problemy. Większość poleci zapewne niespotykanego już skalara:P TAk poważnie polecam Tetre lub Sere bo z nimi są najmniejsze problemy.

Na podłoże najlepiej nadaje się darmowy piasek budowlany lub z jakiegoś zbiornika retencyjnego czy morza. IMO kupować napewno się nie opłaca.

Kamienie także kwestia gustu. Zwróć jednak uwagę na wystarczającą ilość kryjówek lecz nie przesadź bo możesz mieć potem problemy z niewyżytymi samicami:P Najlepiej jakieś ładne duże głazy i do tego kamyczki.

Tło oczywiście DIY i nawet nie myśl za plastikami. Nawet jak masz 2 lewe ręce tło napewno wyjdzie rewelacyjnie, a duma będzie cię rozpierać na potęge. Pozatym akwarium będzie wyjątkowe i niepowtarzalne.

Oświetlenie także wg uznania. Tu masz odnośnik do wyboru koloru:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=53

I tu ilość światła zależy od nastroju który chcesz stworzyć . Ja np.: mam tylko 36W i w pełni mnie to zadowala. Standardowo wsadza się w taie akwarium 2x30W.

I to chyba tyle:) Jak coś pominąłem to jeszcze napisze...

P.S. Oczywiście zestaw testów wody i kompania świdrów obowiązkowa;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.