Skocz do zawartości

Moje Malawi 160l

mareckee

Rekomendowane odpowiedzi

No na amoniak mam zooleka właśnie.

Ale obserwuję ryby to zachowują się całkiem normalnie więc pewnie jest tak jak mówisz :) ale...

jutro ponownie zrobię test na zawartość amoniaku.

Gąbki wymieniam z tego względu że przy każdym ich płukaniu były prawie całkowicie czyste i zaniepokoił mnie ostatnio wzrost NH3. W sobotę przy podmiance nie dało mi to spokoju i zajrzałem do kubełka a tam... gówienka, jedzenie i jeszcze jakieś inne farfocle. Ale to mój błąd, bo dotychczasowe gąbki to był "shit by aquael" - niechciany prezent w którym pory gąbki są większe od główki zapałki - więc w ruch poszły w końcu piękne zielone duże atmany :)

Edytowane przez mareckee

• 3 tygodnie później...

Odnośnie powyższego postu.

Po wymianie gąbek aquael na atman (prefiltr roz.. 5, mechanik roz. 4) i wypłukaniu kubełka z nieczystości poziom amoniaku niewykrywalny od dwóch tygodni (mierzony tak jak wcześniej zooloekiem).

Tak więc nie szkaluję, nie oczerniam ale osobiście nie polecam gąbek firmy aquael.

• 3 tygodnie później...

Proszę o pomoc w następującej kwestii. Jako biolog działa u mnie unimax 250, jako mechanik Aquael Circulator 1000. Rozważam zamianę głowicy na drugi kubełek jako filtr typowo mechaniczny. Tak jak w tytule wody netto ok 160l. Macie jakies propozycje co do takiego kubła? Czy to w ogóle dobre rozwiązanie? Chodzi mi głównie o wygodę w czyszczeniu gąbek, bo wyciągając obecnego mechanika dużo zanieczyszczeń wraca z gąbki do baniaczka

Edytowane przez mareckee

1) Żaden kubełek, jako mechanik, nie będzie lepszy od typowego filtra mechanicznego. Chodzi o wielkość powierzchni zasysającej nieczystości.

2) Częste otwieranie kubełka, w celu czyszczenia, może szybko zużyć uszczelki, co może doprowadzić do rozszczelnienia.

To, że część nieczystości zostaje w akwarium,to nie problem. Jeśli już tak Cię to denerwuje, to możesz np. przed wyjęciem nakładać na gąbkę torebkę foliową.

Argumentem za kubełkiem jest to, że nie masz "mebla" w akwarium, tylko na zewnątrz.

W moim baniaku jako biolog funkcjonuje unimax 250 a w nim lekko ponad pół litra ceramiki i gąbka. Przepływ filtra w tej chwili to ok 400l/h.

Pytanie nr 1: Czy w przypadku przerybienia zbiornika ta biologia da radę? Do redukcji NO3 będzie śmigał absorber

Mam falownik jvp 100 ale widzę że na drugiej stronie gdzie go nie ma robi się "kożuch" na tafli. I teraz,

Pytanie nr 2: Jak ustawić filtr mechaniczny? Wyżej, tak żeby poruszał taflą wody czy lepiej na dole żeby łapał "szurające" po dnie gówienka a falownik zmienić na coś lepszego?

Akwarium dosyć wysoko obstawione kamieniami

6 minut temu, mareckee napisał:

Pytanie nr 2: Jak ustawić filtr mechaniczny? Wyżej, tak żeby poruszał taflą wody czy lepiej na dole żeby łapał "szurające" po dnie gówienka a falownik zmienić na coś lepszego?

...z tego co czytałem w 1 poście jako mechanik pracuje AC1000. Jeżeli tak to dołóż do niego dwie rurki ( można dokupić do Aquaela) i zrób tak aby głowica była jak najwyżej ale aby nie wystawała ponad lustro wody a gąbka jak najniżej dna ( tak z 3 cm).

Edytowane przez AndrzejWalb