Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, mareckee napisał:

Coś z hikari dla pyszczaków,

...dobry ale trzeba namaczać i brudzi wodę. Jeżeli chcesz karmić raz dziennie to warto podawać Northfin Veggie ( jest to górna półka i zapytaj Karola - Mortisa bo on zajmuje się dystrybucją tej karmy) i możesz do tego dokupić Spiruline 36% O.S.I. granulat ( droga ale warto   albo nawet Tropicala) i wymieszać razem . Jeżeli nie masz tego pokarmu to również polecam Naturefood Premium Cichlid-M i z nim również możesz wymieszać spirulinę. Na drugi dzień możesz podać coś coś bardziej mięsnego czyli np. Northfin Cichlid - też górna półka. Poczytaj tutaj 

Zawsze polecam bardzo dobrze zbilansowany NLS Cichlid Formuła ale jest ostatnio nieosiągalny plus spirulina 36% najlepiej O.S.I. Mam podobną obsadę , też mieszam pokarMy i wszystko jest OK.

..zapomniałem. Raz w tygodniu głodówka i podawaj profilaktycznie też raz w tygodniu D-allioPlus w granulkach. Ten pokarm jest z czosnkiem co ma pozytywny wpływ na układ trawienny.

Opublikowano

Tak jak obiecałem, od startu baniaczka Wodę testowałem produktami jbl i zoolek. Jednak dopiero dzisiaj udało mi się to zobrazować. Testy dotyczyły zawartości NO2 i NO3. Akwarium wystartowało 28 października ok 24 godziny. Poniższa tabelka zawiera dane z moich pomiarów.

jbl-zoo.jpg

W tabeli można znaleźć zapis taki jak 1>1,5 lub 10>20. Nie oznacza to że liczba 10 jest większa od 20. Tak chciałem zapisać zakres wyniku z przybliżeniem do niższej wartości (to takie małe tłumaczenie dla których chcieliby się czepiać).

Testy jbl miałem kilkuletnie ale jeszcze nieotwierane i nieprzeterminowane. Jednak postanowiłem zakupić nowe i nimi robiłem pomiary.

Wyniki zazwyczaj odczytywałem ja i żona, i zawsze określaliśmy zgodnie te wartości. Z racji tego że przez cały ten czas miałem wolne, pomiary były dokonywane regularnie przed południem przy świetle dziennym. Pominąłem tu pomiar z 28.10 robiony w nocy z uwagi deccorativo, gdyż uświadomił mnie że wyniki odczytywane przy świetle sztucznym są niewiarygodne :)

Aby sprawdzić poprawność cyklu azotowego w tym akwarium, 11 listopada rano dodałem 0,5ml WA. Po 10 minutach od tej czynności poziom NH3 (test zoolek) wynosił 0<1mg/l.

Dzisiaj rano:

NH3: 0

NO2: niewykrywalne dla jbl i zoolek

NO3: 20<50 zoolek

30>50 jbl

Po pomiarach wymiana 60 litrów wody przez ustrojstwo 2 i po pół godziny wyniki NO3:

jbl: <10

zoolek: 2-5.

Od 2 listopada Ph: 7,5<8 (jbl)

Tak więc sądzę (nie myślę :D), że akwarium można uznać za w pełni dojrzałe i gotowe na nowych mieszkańców.

Opublikowano (edytowane)

Proszę o pomoc w następującej kwestii. Mój filtr zewnętrzny to unimax 250. Jako wkłady filtracyjne mam 2 litry ceramiki rozłożone mnie więcej po równo w 3 koszach oraz jeden kosz - pierwszy od góry wypełniony gąbką. Pytanie mam następujące. Czy na wężu który zasysa wodę do filtra dołożyć jeszcze jedną gąbkę? Bez niej wydajność filtra to 480l/h. Z nią spada do ok 300l/h. Lepiej mniejsza wydajność i większy porządek w środku filtra czy może pozbyć się gąbki z akwa i  zaglądać do kubełka jak widocznie spadnie wydajność i oczyścić te gąbki z pierwszego kosza?

Filtr ma działać jako typowo biologiczny. Funkcję mechanika spełnia aquael circulator 1000 + gąbka

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Ok. A jeszcze ta gąbka to musi być jakaś konkretna wielkościowo? Coś większego żeby też wyłapywała jakiś syfek czy wystarczy np taka 3x3x3cm żeby tylko chronić zasys?

Opublikowano (edytowane)

No to dzięki za odpowiedź :)

A jak sprawa ma się z grzałką? Polecacie jakiś konkretny model?

Obecnie posiadam grzałkę happet 300W. No i sprawa ma się tak że jest ustawiona na 26 stopni. Termometr pokazuje 28 a ona się włącza. Przy zgaszonym oświetleniu temperatura nie spada poniżej 27,8. Testowałem dwa termometry i oba pokazują to samo. Kilka osób poleca mi grzałkę eheim jager że ma niby jakiś lepszy termostat, bardziej precyzyjny niż to moje chińskie gówienko :) i grzeje wtedy kiedy temperatura spadnie o 0.5-1 stopnia od ustawionej.

Czy to prawda, warto zainwestować w tego jagera? Czy macie może jakieś inne propozycje?

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Używam grzałek Jagera od przeszło 10 lat i nie miałem z nimi najmniejszych problemów. Moja obecna 150 załącza się i wyłącza w przedziale 0,2 stopnia, starszy egzplarz, który robi za zapas pracuje w przedziale 0,3 stopnia. Uważam, że Jagery są warte swej ceny za swoją niezawodność.

Wytapatalkowane

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie. Akwarium funkcjonuje 2 tygodnie (oczywiście 2 tygodnie wcześniej dojrzewało). Jest w nim 160l wody netto i żyje w nim 10 sztuk małych saulosi (było 11 ale jeden zginął z mojego powodu) + 4 helmety.

Wczoraj wykonałem drugą podmianę wody (30litrów). Dno wygląda na czyste więc w nim nie grzebałem, ale to chyba mój błąd bo dziś zmierzyłem parametry jblem i zoolekiem a wyniki wyglądają tak:

Ph: 7,5<8

NO2: 0

NO3: 10

NH4 zoolek: wykrywalne 0>1mg/l - mierzone dwukrotnie

Temperatura w akwarium to 27,5 stopni. Czy to NH4 to normalne przy pozostałych parametrach? Czy przy tej temperaturze i ph powinno być wykrywalne czy to znak że coś się zaczyna kisić? Co prawda mierząc wodę z kranu też jest wykrywalne. SUW podaje wartość 0,23, ale woda z akwarium daje trochę ciemniejsze zabarwienie niż ta z kranu

Ryby zachowują się normalnie pływają po całym akwarium, nie wykazują złych oznak. Czasami tylko jedna w ciągu dnia 2 razy otrze się o dno i to tyle. Raczej ich nie przekarmiam. Sobota i niedziela dostają małą dawkę pokarmu rano i wieczorem, w tygodniu tylko wieczorkiem. Porcje niezbyt duże, znikają w mgnieniu oka, a ryby rzucają się na jedzenie jak karp na haczyku :)

I jeszcze jedno pytanie odnośnie forum, bo nie mogę znaleźć info na ten temat. Czy można zmienić tytuł swojego tematu czy już po ptokach, musi zostać tak jaki jest?

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Planuję wymianę gąbek - prefiltra i mechanika. W kubełku mam dwa litry ceramiki i ok 5 cm gąbki w jednym koszyku. Czy gąbki które mają być nowe wewnątrz akwarium mają wcześniej tam popływać kilka dni czy mogę wyrzucić stare i założyć nowe bez poważniejszych konsekwencji?