marcin1ja1 Opublikowano 18 Października 2016 #51 Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) 6 minutes ago, pozner said: Skąd masz tą wiedzę? Podaj źródło. Gdzie nie czytam, to piszą, że to jest alga. https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement) Dość bogata literatura w bibliografii - większość artykułów naukowych. Odpowiem na drugie pytanie. Tak spirulina to alga ale też cyjanobakteria. W skład glonów wchodzi bardzo dużo różnych "żyjątek". Edytowane 18 Października 2016 przez marcin1ja1 1
anonimus Opublikowano 18 Października 2016 Autor #52 Opublikowano 18 Października 2016 http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/zwalczanie-glonow/2540-glony-woda-utleniona-w-akwarium.html
kado Opublikowano 18 Października 2016 #53 Opublikowano 18 Października 2016 34 minuty temu, pozner napisał: Skąd masz tą wiedzę? Podaj źródło. Gdzie nie czytam, to piszą, że to jest alga. http://luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/cyanophyta.htm
marcin1ja1 Opublikowano 18 Października 2016 #54 Opublikowano 18 Października 2016 Może wytłumaczę dlaczego spiruliny nie nazywa się cyjanobakteriami a algami. Wyobraź sobie jak wyglądałoby to w przemyśle spożywczym. Nie dość, że w nazwie jest cyjanek - trucizna to jeszcze bakteria. Lepiej brzmi alga. W końcu algi to samo zdrowie. Druga sprawa to akwaryści. Napisz im, że w pokarmie dla ryb są sinice to nawet nie zbliżą się do półki z pokarmami. Przecież sinice to wróg numer jeden dla akwarysty. Z tego co wyczytałem ze strony podlinkowanej przez kado to w najnowszej taksonomii spirulina to już nawet nie jest algą
pozner Opublikowano 18 Października 2016 #55 Opublikowano 18 Października 2016 Tak, poszukałem głębiej i podziękowałem
deccorativo Opublikowano 18 Października 2016 #56 Opublikowano 18 Października 2016 No to jak już wiemy co to spirulina a co sinica to czas nasz roślinny kolego anonimusie po 51 albo 54 postach ( licznik zwariował) wreszcie kupić ten test PO4 i przestać pisać glony, algae, a zacząć cyjanobakteria. Oszczędz nam a przede wszystki sobie rad z wodą utlenioną bo ona najpierw wybije nam oczekiwane na tym forum przez nas a szczególnie przez nasze ryby glony a cyjanobakterie to dopiero jak już nie ma życia w baniaku łącznie z nitryfikacją bo to też bakterie. Z wiedzy roślinniaków też trzeba umieć korzystać.
anonimus Opublikowano 18 Października 2016 Autor #57 Opublikowano 18 Października 2016 Testy właśnie kupiłem i tak za dwie godziny będę w domu to zrobię
anonimus Opublikowano 18 Października 2016 Autor #58 Opublikowano 18 Października 2016 Testy zrobione PO4-0,4 NO3 sam nie wiem chyba 25
darkon Opublikowano 18 Października 2016 #59 Opublikowano 18 Października 2016 18 minut temu, anonimus napisał: NO3 sam nie wiem chyba 25 Moje oko i próbnik Photoshopa twierdzi, że 50.
anonimus Opublikowano 18 Października 2016 Autor #60 Opublikowano 18 Października 2016 Nie wiem właśnie miałem problem z odróżnieniem bo światło w tej probce dziwnie się odbijalo i nie mogłem wybrać :-) na zdjęciu inaczej wygląda na żywo inaczej dlatego dałem na 25
Rekomendowane odpowiedzi