Pleziorro Opublikowano 17 Października 2016 #41 Opublikowano 17 Października 2016 21 minut temu, anonimus napisał: Wspólnym mianownikiem, który pośrednio wpływa na ekspansję cyjano są złe parametry wody spowodowane najczęściej słabą cyrkulacją, złą filtracją, przerybieniem i przekarmieniem. Bardzo często cyjano pojawia się w pierwszej kolejności w miejscach o słabej cyrkulacji, gdzie sedymentują drobiny detrytusu. Dlatego dobra cyrkulacja to konieczność, jeśli chcemy uniknąć ataku cyjano. Dobra cyrkulacja to taka, która nie pozostawi w akwarium stref ze stojącą wodą. Wszędzie tam, gdzie dociera światło, woda musi płynąć na tyle szybko, aby unosić ewentualny detrytus. http://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/ Jak by ktoś chciał poczytać :-) Roztarłem to w palcach i nic nie czuje żeby smierdziało. Nie wiem już sam zrobię testy i się zobaczy u mnie to jest jakieś 20 cm od falownika więc prąd wody jest dość silny. Moje też nie śmierdzą i też ulokowały się w zdrowym akwarium z dobrymi parametrami wody, w miejscu dla nich wedle opisu niedogodnym. No i tylko na górze tła, nigdzie indziej. Ale zaczynam się niepokoić bo wyglądają dziwnie.
anonimus Opublikowano 17 Października 2016 Autor #42 Opublikowano 17 Października 2016 Moim zdaniem jest to glon nitkowaty one lubią pojawiać się w takich miejscach gdzie jest prąd wody.
pozner Opublikowano 18 Października 2016 #43 Opublikowano 18 Października 2016 Niestety film jest też kiepskiej jakości, ale nadal uważam, że to nie są sinice. Jeszcze jeden cytat, pełniejszy: " Istnieją zielenice, które podobnie wyglądają do innych glonów, jednak mają kolor zielony co np. odróżnia je od krasnorostów. Do akwarium dostają się z wodą lub z chorymi roślinami. Formy pędzelkowate lubią ruch wody i często zaczynają atak na akwarium od osiedlania się przy wylocie z filtra." Powtórzę, gdyby to były sinice, to miałbyś je wszędzie, gdzie dociera światło.
kado Opublikowano 18 Października 2016 #44 Opublikowano 18 Października 2016 Jest dużo gatunków sinic i nie każde są toksyczne. W każdym razie, to nie są glony zielone, ani krasnorosty. Być może jest to Spirulina , którą karmimy nasze rybki, a która też jest sinicą ;-) 1
Pleziorro Opublikowano 18 Października 2016 #45 Opublikowano 18 Października 2016 Dziś rano spory placek tychże porostów się oderwał i znikł w odmętach. Nie jest to pocieszające i może rzuca nowe światło na ten wytwór w naszych baniakach.
pozner Opublikowano 18 Października 2016 #46 Opublikowano 18 Października 2016 Godzinę temu, kado napisał: Być może jest to Spirulina , którą karmimy nasze rybki, a która też jest sinicą ;-) Sinice to bakterie, a spirulina to algi, czyli rodzaj glonów (łac. algae-glon)
anonimus Opublikowano 18 Października 2016 Autor #47 Opublikowano 18 Października 2016 Dobry sposób na glony nie wiem czy na sinice też jest woda utleniona.
Pleziorro Opublikowano 18 Października 2016 #48 Opublikowano 18 Października 2016 A jak byś zamierzał jej użyć w naszym przypadku ? bo nic mi nie przychodzi do głowy.
marcin1ja1 Opublikowano 18 Października 2016 #49 Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) 12 minutes ago, pozner said: Sinice to bakterie, a spirulina to algi, czyli rodzaj glonów (łac. algae-glon) Muszę Cię zmartwić ale spirulina to cyjanobakteria. Edytowane 18 Października 2016 przez marcin1ja1
pozner Opublikowano 18 Października 2016 #50 Opublikowano 18 Października 2016 Skąd masz tą wiedzę? Podaj źródło. Gdzie nie czytam, to piszą, że to jest alga.
Rekomendowane odpowiedzi