Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozmiar akwa to 240x70x67(h) - 1125L brutto

Jak to zwykle bywa chciało by sie by było kolorowo , żywo i ciekawie.

Rybki raczej młode ( nie z odłowu ) .

Pływał tam bedzie na pewno Melanochromis chipokae w układzie 2+3 .

Co dołączyc do niego ?

Opublikowano

Ja bym zamiast estherae Ob dal redred ( bardziej kolorowo by było i do tego kontrast większy) no i do tych czterech ( razem z chipokae licze) gatunków jeszcze bym msobo dołożył :) + ew. jakiś rzadki gatunek jak np. m.zebra chilumba lub m.emmiltos

Opublikowano

Ja bym dał 4 - 5 gatunków mbuna, jeśli pkt wyjścia ma być ciapek to mięskożerne i wszystkożerne. Ciapki w układzie 2+5 ( 3 samice to jednak ciut za mało ).

Moja propozycja do ciapków to:

Maylandia greshakei 2+5 ( 1+4);

Pseudotropheus msobo 2+5 ( 1+4);

Pseudotropheus socolofi 1+4;

Cynotilapia afra cobwe 2+5;

Do tego jako tępiciela narybku dodałbym Sciaenochromis fryeri 1+3 oraz jednego dość mocnego przedstawiciela utaki np Protomelas steveni taiwan 2+4.

Wiem, ze te ostatnie to nie mbuna ale jakoś tak sobie to wymyśliłem więc wybacz ;).

Opublikowano

Po czesci koledzy tafili w gust mojej siostry :)

Chipokae- tak się układ ułożył ale nie widze nic przeciwko by dokupi jeszcze 2-3 szt i liczyc na to , że będa to samiczki :) Ew. po prostu oddac jednego samca lub czeka aż zostanie silniejszy .

Wiec narazie stawiam na :

Melanochromis chipokae 2+5

Cynotilapia afra cobwe lub lion 2+5

Maylandia estherae OB morph mam dwa samce na zbyciu :) 2+5

Pseudotropheus msobo magunga 2+5

Podobaja mi sie jeszcze ale nie wiem czy beda pasowały do obsady :

Labeotropheus TREWAVASAE MARMELDADE CAT OB THUMBI WHEST :)

Pseudotropheus elongatus chitimba lub chailosi

Bylo by wtedy ok 42-50 rybek . Wychodzi 17l (netto) /rybkę , powinno w zupełności wystarczyc :)

Opublikowano

Zamiast tych dodatkowych 2 gatunkow dolozylbym jeszcze do haremow samic, choc np. w przypadku msobo mysle ze spokojnie uklad 3+9 by sie sprawdzil. Samce msobo nie obieraja zbyt duzych terytoriow. Wiecej ciekawych zachowan bedziesz obserwowal przy mniejszej ilosci gatunkow...

Opublikowano

Labeotropheus TREWAVASAE MARMELDADE CAT OB THUMBI WHEST :)

Niestety tej rybci nie możesz dołożyć , bo pomijając wszystko taka odmiana nie istnieje :D

To co pewien pan wypisuje na Allegro to delikatnie mówiąc mijanie się z prawdą :wink:

Albo ryba jest OB albo MC.