Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki magnes zastosować do zamocowania kasety?czytałem że tylko ferrytowe nadają się do stosowania w wodzie,pewnie podobne stosowane są w czyscikach magnetycznych.

Tylko jaka wielkość takiego magnesu?trzeba doliczyć szybę oraz grubość pcv czli jakieś 12mm. 

Rozwiązanie wydaje się bezproblemowe i nie trzeba kombinować z zawieszkami.

Opublikowano
Godzinę temu, sajlen napisał:

Jaki magnes zastosować do zamocowania kasety?czytałem że tylko ferrytowe nadają się do stosowania w wodzie,pewnie podobne stosowane są w czyscikach magnetycznych.

Tylko jaka wielkość takiego magnesu?trzeba doliczyć szybę oraz grubość pcv czli jakieś 12mm. 

Rozwiązanie wydaje się bezproblemowe i nie trzeba kombinować z zawieszkami.

To jest nas już dwoje. Ja też się nad tym zastanawiam. Do tej pory zaproponowano mi uchwyty do mocowania szkła. Lecz one jakoś mnie nie przekonują. Po 1 w moim przypadku musiałbym zamocować tak aby wystawały ponad koronę akwa a co za tym idzie kaseciak musiałby być z 2 stron wyższy o ok 10 cm,a 2 przypadku kaseciak byłby przymocowany z jednej strony do tła i tym samym  tło dociskało by ten uchwyt do szyby.

Opublikowano (edytowane)

Kombinowałem kiedyś z takimi magnesami. Taki o rozmiarach mniej więcej 10 x 5 x 1,5 mm jest za słaby na szybę 12mm. Taki ok. 40 x 10 x 3 już dawał radę. Kup więcej sztuk i jak będzie trzeba dołożysz, ale trzeba przyznać że korodują w wodzie.

Edycja:
Zapomniałem dopisać że chodzi mi oczywiście o neodymowe, a z powodu korozji zdecydowanie kupuj te które Andrzej poleca.

Edytowane przez troad
Opublikowano (edytowane)

Trzeba też zwrócić uwagę na to że magnesy neodymowe posiadają bardzo silne pole magnetyczne. Mogą uszkodzić nośniki magnetyczne tj: karty płatnicze, twarde dyski, komórki oraz odbiorniki TV, odtwarzacze DVD, magnetowidy,klucze samochodowe z immobiliserem,i jak też sądzę samą pompę w kaseciaku.

Edytowane przez egon44
Opublikowano
Godzinę temu, Piotr775 napisał:

Czyli jednym slowem najbezpiecziej Na klej.  A jak wyglada sprawa z usuwaniem kaseciaka przymocowanego klejem,da się pozniej kaseciaka odkleic od szyby ?

Lepiej pokombinować żeby bezpośrednio kaseciaka nie przyklejac do szyby. Np do szyby przykleić jakieś mocowanie do którego potem będziemy przykrecali kaseciak. To ułatwi konserwację kasety. Jak będziesz chciał to podrzucę fotkę bo tak mam.

• Lubię to 1