Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zrobić regulowany wlot do kasety?

Na pewno za pierwszym razem dobrze zasysu nie zrobię a ciagłey wyciąganie i robienie/powiększanie otworów będzie meczące.

Czytałem że stosujecie ruchomą przegrodę w prowadnicach no ale jak to wygląda w praktyce?

Opublikowano (edytowane)

A po co Ci ruchoma przegroda? To tylko w zwyklym kaseciaku ma znaczenie. W tym turbo de facto zasys to moze byc wlasciwie cala gąbka. Ze wzgledow estetycznych robi się tą scianke przed gąbka z otworami. Zrob lepiej wieksze/dluzsze lub wiecej i bedzie git.

Edytowane przez MaciekMaciek
Opublikowano
W dniu 5.12.2018 o 18:22, suricade napisał:

A nie prościej będzie powiesić ceramikę, w jakiejś siatce, wewnątrz kasety ?

file.php?id=25329&mode=view

A jakby zastosować zamiast ceramiki gruba gąbkę 10ppi jako źródło biologi?

Można sobie dociać na wymiar i włożyć obok pompy,łatwiejsze w wykonaniu,nic się nie przesypie i nie spowolni przepływu napewewno też nie będzie powodować drgań. Płukać też pewnie wystarczy co pół roku. 

Opublikowano
W dniu 7.12.2018 o 07:34, MaciekMaciek napisał:

A po co Ci ruchoma przegroda? To tylko w zwyklym kaseciaku ma znaczenie. W tym turbo de facto zasys to moze byc wlasciwie cala gąbka. Ze wzgledow estetycznych robi się tą scianke przed gąbka z otworami. Zrob lepiej wieksze/dluzsze lub wiecej i bedzie git.

Ja tak miałem (bez tej przedniej przegrody - goła gąbka na wierzchu) i muszę napisać, że nie do końca to grało. Kaseciak nie zbierał kup dokładnie. Dopiero jak dorobiłem przednią ściankę z zasysem od dołu, to wtedy wszystkie kupy były pięknie wsysane i dno było czyściutkie.

Opublikowano

@suricade mam pytanie do umieszczenia wylotu z kaseciaka. Mój kaseciak będzie skonstruowany dokładnie tak jak twój i też będzie w lewym rogu z tyłu. Zasys będzie umieszczony naprzeciwko przeciwległej bocznej szyby (prawej). Jak ustawić prawidłowo wylot? Puścić go na środek przedniej szyby lekko w dół? Czy może bezpośrednio na szybę boczną?

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie da się odpowiedzieć na to pytanie, wszystko zależy od układu aranżacji. Woda musi być w ruchu tak żeby "kończyła bieg" wpadając do filtra.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1