Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym, że UPS daje "kwadrat" a nie sinusoide dlatego niektóre filtry nie chcą za bardzo współpracować, a jedynie buczą. Mój fluval np chodzi, a eheim ecco już nie ruszył.

Opublikowano

Popsuli ci eksperyment i pewnie nawet nie przeprosili. Wielka szkoda, czekałem z niecierpliwością na wyniki. U mnie tak długa przerwa się jeszcze nie zdarzyła, energetyka na ogół wyłącza na kilka minut czasami, za to sąsiedzi uwielbiają robić zwarcia i zaciemniać cały blok. Niemniej dużej awarii nie można wykluczyc.

Opublikowano

Co za strata...

do tego upsa to bym chyba podłączył tego aquaela od hydroponiki - na pewno zużywa mniej prądu niż kubeł...

... szkoda

ja takiego eksperymentu nie przeprowadzę, bo mam hydroponikę podłączoną do pompy sumpa - znaczy szeregowo

chyba że bym wyjął złoże z sumpa...

... i włożył tam coś innego DIY :lol:

Opublikowano

Ogólnie możesz spróbować tylko przy takim kształcie prądu silniki jak ruszą to całkiem inne odgłosy wydają i w sumie nie ma się co dziwić bo wkońcu są przystosowane do zmiennej sinusoidy. Niemniej u mnie fluval chodzi, a przy dłuższym braku prądu zawsze ratuje jakoś sytuacje.

Opublikowano

czester: Coś nie tak z tym prądem ;D prąd przemienny to potocznie prąd sinusoidalny ale nie ma czegoś takiego jak zmienna sinusoida ;P

cacy: Wielka szkoda. Fajnie Ci to wyszło.

Chyba nie rezygnujesz z hydro?

Opublikowano

do tego upsa to bym chyba podłączył tego aquaela od hydroponiki - na pewno zużywa mniej prądu niż kubeł...

:

Hmmm... nie jestem pewien ;-)

AQUAEL CIRCULATOR 1100 - Pobór mocy: 14W

TETRA TEC EX 700 - Pobór mocy filtra 13 W

Co do UPS-a to podłącze tego od kompa, żeby sprawdzić czy filtr ruszy a później ewentualnie coś kupię. Muszę tylko jakąś przejściówkę skombinować.

Jasne, że z hydroponiki nie zrezygnuję. Wściekły tylko jestem bo co drugi dzień robiłem pełne pomiary NH3/NH4, NO2, NO3 a teraz będę musiał zaczynać od nowa (mówię o hydroponice jako jedynym filtrze).

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanko przymierzam się do zrobienia hydroponiki tylko czy mogę ją podpiąć pod kubeł czy raczej nie ? Nie bardzo chciałbym podpinać pod wewnętrzny bo to weipro EX1500 więc myślę , że trochę za mocny .

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam .