Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Bezprym napisał:

Andrzej ale coś w tym musi i być. Rozmawiałem z p. Pawlakiem o tej rybie i przyznał mi rację mówiąc, że Sprengerae są ładne jak są małe potem urodą nie powalają,  potem stają się takie szaro bure. Nie można o nim powiedzieć, że nie widział tej rybki na żywo. 

..pewnie to subiektywne odczucie dr. Pawlaka... Spójrz na moje dorosłe osobniki..ja nie widzę w nich szaro-burości. Dla mnie to jedne z piękniejszych ryb. Szkoda ,że to endemiczny gatunek...niestety..

• Dziękuję 1
Opublikowano
33 minuty temu, Bezprym napisał:

Widziałem akurat małego sprenga w zoologu i spodobał się mi i mojej żonie, niestety widziałem i dorosłego i mnie nie zachwycił.

Hmm no tak to bywa w zoologach ;) 

Opublikowano (edytowane)

Proponuję maingano.

Miałem rdzawe i nie zachwycały mnie. Może dlatego, że pływały na tle czerwonego piaskowca i przy świetle jarzeniówki. Wniosek...trzeba mu przygotowć odpowiednie warunki, żeby mógł się ew. podobać.

Andrzeju, wszystkie gatunki pyszczków są endemiczne, czyli występują tylko w jednym miejscu, jeziorze Malawi.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
27 minut temu, pozner napisał:

Andrzeju, wszystkie gatunki pyszczków są endemiczne, czyli występują tylko w jednym miejscu, jeziorze Malawi.

..no tak . Jeżeli chodzi o występowanie w jednym miejscu zgadza się ,że wszystkie są endemiczne. Ale tu chodzi o unikatowość "rdzawych" dla danego miejsca:)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.09.2016 o 11:49, pozner napisał:

Miałem rdzawe i nie zachwycały mnie. Może dlatego, że pływały na tle czerwonego piaskowca i przy świetle jarzeniówki

....hm..czerwone tło nie jest najlepsze dla nich a sensie podkreślenia ich barw. Ja mam czarne. A  świetlówka to Power Glo która w moim odbiorze bardzo fajnie podkreśla barwy ryb. Nie przekłamuje a podkreśla:) Może to subiektywne bardzo co napisałem ale ja te ryby uwielbiam:)

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
9 godzin temu, bizonkrk17 napisał:

Ja od siebie dodam, że połączenie Perlmutta z red top likoma bardzo fajnie wygląda, sam mam i polecam :)

Tutaj jednak akwa jest stosunkowo krótkie i jeżeli miałbym połączyć L. perlmutt z C.z..l.red top, to tego pierwszego wprowadziłbym w pierwszej kolejności lub większego (jest delikatniejszy) od cyny.

Iodotropheus sprengerae  Boadzulu Island - jest szaro bury, natomiast I.sprengeraae Makokola Reef - jak się dobrze wybarwi - wysadza z butów. 

Opublikowano
8 godzin temu, demasoni napisał:

Tutaj jednak akwa jest stosunkowo krótkie i jeżeli miałbym połączyć L. perlmutt z C.z..l.red top, to tego pierwszego wprowadziłbym w pierwszej kolejności lub większego (jest delikatniejszy) od cyny.

Iodotropheus sprengerae  Boadzulu Island - jest szaro bury, natomiast I.sprengeraae Mmakokola Reef - jak się dobrze wybarwi - wysadza z butów. 

Masz rację moje jest troszkę większe,  ale u mnie te rybki nie wchodzą sobie w droge, od czasu do czasu sie przegonia przes pół akwarium, poza tym spokój ;)