Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim, jak wielu z Was pewnie wie, bo śledziło mój wątek o Czarnej Perle II, posiadam pokrywę własnej roboty wykonaną ze spienionego PCV. Szkielet pokrywy wykonany z PCV o grubości 10mm i obity z zewnątrz czarnym PCV 3mm. Jako przykrycie czarne pcv 5mm. Pokrywa stoi bezpośrednio na górnej krawędzi akwarium i woda skraplająca się spływa na zewnątrz, każdy pewnie to przerabiał więc nie będę się rozpisywał nad zagadnieniem, tylko przejdę do konkretów.

Co możecie polecić aby zapobiec temu zjawisku. Ja kombinuję żeby dokleić od wewnątrz dwa kawałki pcv 3mm, tak aby powstało korytko 13mm szerokie, kiedyś Rosa coś wspominała o uszczelce do okien.

Czekam na sugestie... :)

Opublikowano

Nie kombinuj Rafale tylko przyklej uszczelkę do okien i po sprawie. W którymś wątku dot. budowy pokrywy załączyłem zdjęcia i tam pokazałem jaka uszczelkę zastosować. Zdaje egzamin wyśmienicie. Po powrocie z pracy odszukam fotkę i ją wkleję.

EDIT

Post nr 20 zdjęcie nr 7

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Krzymor napisał:

Nie kombinuj Rafale tylko przyklej uszczelkę do okien i po sprawie. W którymś wątku dot. budowy pokrywy załączyłem zdjęcia i tam pokazałem jaka uszczelkę zastosować. Zdaje egzamin wyśmienicie. Po powrocie z pracy odszukam fotkę i ją wkleję.

Krzymor  mam identyczną(chyba) uszczelkę do okien co ty i również potwierdzam jej skuteczność...

Tylko ja mam ją przyklejoną na krawędziach szyb...

Ty chyba masz na pokrywie z tego co widzę?

Pleziorro tylko dokładnie ją przyklej,szczególnie na rogach bo na początku sam źle to zrobiłem i zdarzało się że woda spływała właśnie nimi...

Po poprawie jest już OK :D 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Rafał, ja też stosuję uszczelkę do okien. Taką podwójną, kupioną w Leroy Merlin za jakieś grosze, sprawdza się idealnie, odkąd ją założyłem zero problemów ze skraplającą się wodą. Przykleiłem na wszystkie szyby po całości i tyle ;)

Opublikowano

Dzięki wielkie, dziś odwiedzę OBI i zakupię takową. Tylko pytanko, bo szkło ma 12mm, stelaż pokrywy 10mm i stoi w sposób taki, że pozostałe 2mm szkła są wewnątrz i teraz jak to lepiej kleić czy do krawędzi baniaka czy może do krawędzi stelaża pokrywy jak najbliżej krawędzi zewnętrznej baniaka. A może w ogóle znajdę dwunasto milimetrową taśmę.

Opublikowano
2 godziny temu, Pleziorro napisał:

Co możecie polecić aby zapobiec temu zjawisku.

Czekam na sugestie... :)

Można uszczelnić, ja natomiast w tylną ściankę pokrywy na etapie budowy dałem dwa wiatraczki 4x4 cm (akwa 120cm dług.), które chodzą non stop, dzięki czemu woda się nie skrapla i pod pokrywą jest suchutko. Dodatkowo to duży plus jeśli chodzi o dłuższy żywot oświetlenia. Ja osobiście polecam to rozwiązanie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.