Skocz do zawartości

Obsada do 120L

krycha92

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, krycha92 napisał:

A co polecacie zamiast wapienia? A i jeszcze jedno ile akwa powinno stać puste zanim wpuszczenie ryby? Gdzieś czytałem że ok 4 tyg jeśli woda jest nowa

Nie ma na to normy. Po prostu musisz robić testy i sprawdzać jak się ma cykl azotowy i dopiero, gdy wszystko będzie tak jak ma być, to można wpuszczać rybki :)

A o cyklu masz w dziale podstawy, o ile się nie mylę :)

3 minuty temu, krycha92 napisał:

A i jeszcze jedno ile akwa powinno stać puste zanim wpuszczenie ryby? Gdzieś czytałem że ok 4 tyg jeśli woda jest nowa

...chodzi Ci o cykl azotowy. U góry na pasku wejdź w FAQ i wszystko sobie spokojnie przeczytasz.

A wracając do osady. Mam 112 l. Zgodnie z sugestiami kolegów zakupiłem 10 szt młodych. Po około miesiącu cieszyłem się, że uda mi się utrzymać układ 2/7-8. A tu nagle samica zaczęła się przebarwiać i stała się trzeci samcem który został automatycznie pobity, najpierw przez pozostałe samce a później dołączyły samice. Odłowiłem delikwenta i po podleczeniu w szpitalu oddałem. Przy okazji oddałem takiego dziwaka który trzymał się na uboczu i miał blade kolory. Zostało mi 8 rybek. Nadal zapowiadało się na układ z dwoma samcami. Tydzień temu coś się między chłopakami popsuło. Samiec bardziej wybarwiony który od początku był alfa i już trzy razy podchodził do tarła zaczął intensywnie nękać tego drugiego. Widać było że strasznie go irytuje ten drugi bo przy okazji czepiał się samic. Uratowałem więc życie kolejnej rybie i ją oddałem. Aktualnie mam układ 1/6 i być może jeszcze jedna odpadnie. Jak widać na układ nie ma racepty. Z mojej obserwacji wynika, że indywidualny charakter ryb determinuje to co będzie się działo w zbiorniku. Podsumowując. Pomimo tego że oddałem już 3 ryby za które zapłaciłem po 15 zł, to obserwacja zachowań, kształtowania się hierarchii była bardzo ciekawa. Kupując dorosłe ryby narażasz się na straty dużej części obsady, musisz liczyć się z tym że 100% samice mogą stać się samcami oraz pozbawisz się przyjemności oglądania "gry o tron". Polecam kupno 10 szt młodzików i tak jak egon44 pisał ułożenie dwóch gruzowisk po bokach zbiornika. Uważam, że hodowla malawi w małym zbiorniku jest prawdziwym wyzwaniem. POWODZENIA

Mi akurat po wpuszczeniu hary zaraz wybarwił się jeden samiec i panował niepodzielnie przez 4 tygodnie. Po tym czasie następny samiec kiedy poczuł się na siłach wybarwił się iwystartował do dominanta i przegnał go na lewą stronę zbiornika. Jako że wybarwiony był ładniej, mówię że by dobrze było oddać Harolda(tak nazwaliśmy pierwszego dominanta). Niestety spotkałem się z silnym oporem córek. Tak więc aktualnie panuje w moim zbiorniku drugi samiec a Harold prezentuje swoje barwy tylko wtedy kiedy pływa na swoi rewirze.

Wysłane z mojego LG-D722