Skocz do zawartości

Obsada do 120L

krycha92

Rekomendowane odpowiedzi

...dobrze kombinujesz. Kup na początku 10 szt młodych a to dlatego ,że przy młodych "saulosi"  trudno rozróżnić dyformizm płciowy. Dopiero jak się wybarwią będziesz w stanie rozróżnić samce od samic i dokonać redukcji. Wtedy zostaw sobie 1+6. Dwa samce fajna sprawa ale jednak to jest zbyt małe akwa. A tak naprawdę to może nagle okazać się ,że samica jest samcem:) 

Edytowane przez AndrzejWalb

..jako biolog da radę .Ale 700 będzie lepsza bo niby bardziej wydajny. Nie wiem natomiast czy wydoli mechanicznie bo nie znam osobiście tego filtra stąd lepiej jednak zdecydować się na 700. 112  litrów to mały zbiornik i jak wsadzisz tam coś większego to szkoda miejsca.

Poczytaj o kaseciakach . W SZUKAJ znajdziesz ..tam koledzy robili z tego co pamiętam nawet do akwa 112 litrów i są zadowoleni. 

Godzinę temu, krycha92 napisał:

Podpowie ktos jakie skaly uzyc aby zatwardzic wode

..pewnie chodzi Tobie o pH zasadowość. pH podnoszą skały wapienne ale ich urok jest wątpliwy. Wg mnie najładniej wygląda serpentynit taki jak na moim zdjęciu. Nawet gdybyś miał grys koralowy np. w filtrze  to on zbytnio Ci nie podniesie pH ale będzie buforował. Powiem inaczej..kamienie włóż takie aby Ci się podobały..natomiast pH można ponieść sodą oczyszczoną (kuchenną) . Ja co podmiana dodaję 3 trzy łyżeczki..Ale teraz tym się nie przejmuj...Niech akwa ruszy , ustabilizuje się wtedy będziesz wiedział na jakim poziomie masz pH. Wiele też zależy od tego jakie pH masz w kranie i jaki podłoże w akwa.

Ok dzieki bardzo mi wszystko wyjasniliscie. Musze teraz pojezdzic i poszukac jakiejs obsady obawiam sie tylko jak to zrobic zeby wybrac pare mlodych zeby nie bylo tak ze samice okaza sie samcami:P jesli kupie wiecej ryb niz potrzebuje to potem moze bym mi ciezko sie ich pozbyc

2 minuty temu, krycha92 napisał:

Ok dzieki bardzo mi wszystko wyjasniliscie. Musze teraz pojezdzic i poszukac jakiejs obsady obawiam sie tylko jak to zrobic zeby wybrac pare mlodych zeby nie bylo tak ze samice okaza sie samcami:P jesli kupie wiecej ryb niz potrzebuje to potem moze bym mi ciezko sie ich pozbyc

Po pierwsze w takim zbiorniku jak 120l z doborem obsady nie masz za dużego wyboru...

Tylko saulosi lub rdzawe wchodzą w grę,jednak skłaniał bym się do jednogatunkowego z saulosi ...

Tobie proponuje zakupić 10szt maluchów tak jak już kolega Andrzej doradził,a potem jak by się okazało że masz nadmiar samców,to zredukujesz i po kłopocie ;) ...

Nadmiar samców możesz wystawić na olx bądź innej aukcji,lub oddać do zoologa...