Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem dziś dwie samiczki yellow, obie inkubujące.

Czy mam je trzymać oddzielnie od siebie, czy mam je trzymać w zbiorniku ogólnym, pływa tam jeden samiec tego gatunku ,czy mam je trzymać w odzielnych zbiornikach ( jedna ryba - jeden zbiornik ) ?

Chciałbym zobaczyć maluchy z tej inkubacji,ale nie mam pojęcia kiedy doszło do tarła, a w sklepie nawet nie widzieli, że to przyszłe mamy.

Proszę o jakieś wskazówki co do tej zagwozdki ;)

Opublikowano
3 minuty temu, RADAKAM napisał:

ale nie mam pojęcia kiedy doszło do tarła, a w sklepie nawet nie widzieli, że to przyszłe mamy.

Proszę o jakieś wskazówki co do tej zagwozdki ;)

chyba sam sobie odpowiedziałeś, takich ryb nie powinieneś odławiać. I nie kłam, że jesteś ciekaw co wyrośnie, bo na 99% chcesz przehandlować tą młodzież. Uprzedzam, że gra nie warta świeczki ! 

Opublikowano

Jak już tak bardzo chcesz to tylko jedną z samic wpuść do oddzielnego zbiornika, a drugą do ogólnego (do samca).

Pozostanie Ci tylko czekać aż samice wypuszczą młode. W ogólnym zbiorniku narybek będzie pokarmem;)

Opublikowano

Jedną odzieliłem w zbiorniku ogólnym siatką, a druga pływa w odzielnym zbiorniku.

Handlarzem nie jestem,  ale jak będę miał ponad 10 szt narybku, to mogę Ci Jargos jakąś cenę zaproponować ;)

Chwilę później:

Obserwowałem, obserwowałem i zaobserwowałem maluchy w samicy z odzielnego akwa.

Kusiło mnie by zajżeć jej do pyska i tak też zrobiłem, wytrząsnąłem 8 maluchów. 

Samica poszła do ogólnego, maluchy zostały w przedszkolu.

IMG_20160822_200541.jpg

Opublikowano

Echh kolejny ginekolog pasjonat :( . Kolego zafundowałeś rybie totalny stres, mam nadzieję że przynajmniej nie zrobiłeś jej fizycznej krzywdy.

Opublikowano

Jak żona będzie w ciąży to też przed czasem każesz cesarkę zrobić bo będziesz ciekawy ?
Jak dla mnie totalna amatorka i brak zdrowego rozsądku.

Opublikowano
3 godziny temu, RADAKAM napisał:

Obserwowałem, obserwowałem i zaobserwowałem maluchy w samicy z odzielnego akwa.

Kusiło mnie by zajżeć jej do pyska i tak też zrobiłem, wytrząsnąłem 8 maluchów. 

..to jest Klub Miłośników ryb.... Teraz też Ciebie obserwujemy:)

Opublikowano

Ech, i zostałem ztyrany. 

No nic, teraz wiem, że nie jest to dobra metoda, chociaż widzę wszędzie takie metody, szukając tematu rozmnażania się ryb w akwariach.

Myśląc że robie dobrze, zrobiłem źle. 

Człowiek uczy się całe życie.

Teraz, Pleziorro napisał:

Jak żona będzie w ciąży to też przed czasem każesz cesarkę zrobić bo będziesz ciekawy ?

Do tego są badania usg i wiem jak i kiedy się to kończy, natomiast u ryb nie miałem tej wiedzy.

Opublikowano
1 minutę temu, RADAKAM napisał:

Do tego są badania usg i wiem jak i kiedy się to kończy, natomiast u ryb nie miałem tej wiedzy.

W tym przypadku natura sobie poradzi,
A ty nie zmarnuj maluchów, pielęgnuj je i nie gmeraj pyskom w pyskach :)