Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym Was podpytać czy macie jakieś sposoby na czyszczenie szyb dzięki którym uniknę kolejno pojawiających się rys na szybach akwarium ? Najbardziej problematyczne jest dla mnie czyszczenie szyb przy samym piasku. Szyby czyszczę szorstką stroną zmywaka kuchennego. Piasek przy szybach wzruszam mocno drewnianym patykiem bo glony pojawiają się także na szybach gdzie przylega piasek i zmywakiem tam nie dotrę. Obecnie myślę nad nowym baniakiem i chciałbym coś zrobić aby nowe nie było tak porysowane jak obecne mimo że z obecnym postępowałem bardzo ostrożnie (tak przynajmniej mi się wydaje).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam ten sam problem. Mam bardzo drobny piasek, ale jeszcze nie pył. Wręcz niemożliwym przy takim piasku jest zadbanie, aby nigdy ani jedno ziarenko nie dostało się między czyścik/skrobak a szybę. Z miesiąca na miesiąc rys mi przybywało. Aktualnie mam praktycznie całą przednią szybę do spolerowania.

Co teraz chcę zrobić:

1. Zwiększyć trochę granulację piasku, aby łatwiej mi było nad nim zapanować przy pracy czyścikiem. Dodatkowym atutem będzie także łatwiejsze jego sprzątanie.

2. Zadbać o lepsze parametry wody, aby znacznie ograniczyć przyrost glonów i móc rzadziej czyścić szybę. Póki paszcze były małe i było ich tyle ile chciałem, nie wiedziałem co to glony. Odkąd podrosły i się pomnożyły, nie nadążałem kontrolować wodę i nieco sobie odpuściłem. Standard, przerybienie.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.