Skocz do zawartości

p. Demasoni + p. Elongatus Neon Spot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co sadzicie o takim zestawieniu ?

akurat, ze bedzie wylacznie niebiesko to mi pasuje...

zywieniowo tez chyba ok;

oczywiscie bardziej "charakterne" beda Demasoni, ale Elongatusy tez sobie nie dadza w "kasze dmuchac", poza tym rosna troche wieksze...

planowo obsada 10+10, pozniej redukcja, chyba ze nastapi wczesniej naturalna...

Opublikowano

Ciekawe zestawienie, tym bardziej, że chodzi Ci o niebieskie ryby, samce nie są aż tak podobne do siebie, więc ryzyko ostrych walk jest mniejsze, choć pewnie ich nie unikniesz. W jakim akwarium będą pływać ( chodzi mi o litraż) ? Z dietą raczej nie będzie problemów.

Opublikowano

no balem sie tego pytania... ze wzgledu na wielkosc Elongatusow...

zaledwie 200L (100cm); docelowo 1+4,5 samic z kazdego gatunku; lacznie max 10 ryb;

Opublikowano

hmm... nie chcę się wymądrzać, ale 100 cm. to trochę mało jak na takie ryby, demasoni i elongatusy to ryby agresywne i ściśle terytorialne, choć ja bym zaryzykował taką obsadę, tym bardziej, że docelowo mają być 2 samce, to moje zdanie, ale poczekajmy na inne wypowiedzi.

Opublikowano

do tej pory mialem obsade jednogatunkowa skladajaca sie z samych p. Demasoni; ok. 10 sztuk; gdzie z moich szacunkow i obserwacji wychodzi, ze sa 3 samce; walki byly, ale po ustaleniu hierarchi w akwarium wszystko jest ok; samice (2 sztuki) inkubuja; ofiar nie ma... niestety z wielu przyczyn musze postarac sie o obsade wiecej niz jednogatunkowa, ale to temat na osobny watek...

Opublikowano

ja trzymam w takim kaw 2 gatunki a dokładniej yellowy oraz maingao, są jakieś walki w szczególności jednogatunkowe ale ogólnie jest bez ofiar jak do tej pory. Teraz zmieniam wystrój i będzie mniej kryjówek dlatego agresja się rozłoży i nie będzie aż tak widoczna.

Opublikowano

pooh 2 gatunki na 100cm. to nic złego, patrząc na wymiary to ja na 150cm mam 3 gatunki i tak jest optymalnie :wink:

Po prostu wpuść młodzież jak mówiłeś 10 sztuk z każdego gatunku, a wtedy zobaczysz jak się dogadają między sobą, bo nie jest powiedziane, że się wytną w pień :D

Opublikowano

dziekuje za wszystkie sugestie; czekam tez na inne (bede sledzil watek);

jednak sprobuje z ta obsada - jest dosc ciekawa, zarowno pod wzgledem zachowan (do aniolkow ryby te nie naleza, jak i wygladu, osobiscie zaliczam je do "I ligii uroku" :-); bede obserwowal bacznie, co sie dzieje; oczywiscie dam znac na forum, co i jak z tego wyszlo;

Opublikowano

miałem przez kilka dni (na przechowaniu) 14cm Neon Spota... i cóż powiem tak: dla tej ryby odpowiednie akwa to 375 l Po prostu proporcja pomiędzy rozmiarami ryby a wielkością zbiornika nie była wg mnie właściwie zachowana... Jestem przekonany, że ten elongatus ważył więcej niż 5 moich 9-centymetrowych saulosi.