Skocz do zawartości

Mój kwałek Malawi

rzemek

Rekomendowane odpowiedzi

rzemek czy w tej drugiej filce jest 5 ml wody i czy ta fiolka jest wciśnięta do samego końca.

Często trzeba zamienić fiolki by lekko wchodziły w gniazda komparatora.

Jeśli tak jest zrobione o co pytam to masz NO2 -1ppm jak pisze Plezi koniec skali.

Jak zachowują się ryby?

Rafał wiem że chcesz pomóc ale problem jest głębszy. podmiany po 50% nic nie dają  i jak jest 1ppm to po podmianie 50% wody bez pomiaru wiem że będzie 0,6ppm a za dobę znowu 1ppm

Gościu od co najmniej miesiąca walczy z NO2 które prawdopodobnie zawsze było na końcu skali a on podawał 0,6ppm od początku dawał bakterie więc baniak dawno powinien być dojrzały nawet taki pozostawiony sam sobie.

rzemek pobudka - było pytanie

testy wykonane zgodnie z instrukcją

na starych pokazuje 0,9 ale one w stosunku do JBL pokazywały wynik wyższy.Wiem że miałem je wyrzucić ale porównuje tylko. Ryby pływają normalnie tną się tylko bo są głodne i to bardzo. Woda czysta nie śmierdzi. 

Decco nie wiem czy to ma znaczenie ale ostatnio się dowiedziałem że w Rz-ów nie dodają chloru tylko chloramine. o ile coś to pomoże. Temat trwa już miesiąc. Sami mi pomagacie już tydzień. Chce zwrócić uwagę że NO3 się podniosło o ile to też istotne

Nie ma bata by NO2 = 1ppm nie ruszało ryb - tak tylko gdy NO2 nie jest z niedojrzałego baniaka a z początkowej fazy denitryfikacji.

Zauważam ten wzrost NO3 co świadczy że II etap nitryfikacji chodzi.  te dzisiejsze winiki to pierwsze wyniki nie zakłócone podmianami i laniem Prime.

W kuble masz złoże które spokojnie powinno ciągnąc biologię i baniak chodzi coś grubo ponad miesiąc , od początku wodą z uzatniaczem Prime który natychmiast neutralizuje chlor ale i chloraminę więc odpada że biologię chlor wybił. 

rzemek moim zdaniem coś powoduje u ciebie denytryfikację która zaczyna się od zamiany NO3 ponownie w NO2 .

Kiedyś tak miałem jak robiłem denitryfikator w baniaku a nie na zewnątrz - też NO2 ok 1ppm a ryby pływały jak gdyby nic.

Musimy znależć przyczynę i robi się to kolejno usuwając wystrój z baniaka aż do gołego szkła wody i ryb aż dojdziemy do przyczyny..

pierwsze co widzę to ten grys marmurowy.

I tak jest do wywalenia z baniaka bo pyski bez piasku to jak twoja córeczka bez zabawek one uwielbiają kopać w  marmurze trudno.

Proponuję byś zakasał rękawy rozłożył ręcznik pod akwarium i wybrał do miski ten grys cały ale  nie rysując szyb.tak w dwie łapy i do góry:D

opisz potem ile tam było zanieczyszczeń.

nie ważne że się zrobi mleko  , nie podmieniaj wody jak ryby nic nie reagują na ten poziom NO2 a jutro po 24h zrób pomiar NO2 czy rośnie dalej czy spada.

Coś masz żle z tym komparatorem albo fiolką bo na zdjęciu wychodzi tak jakby fiolka nie dotykała do dna komparatora. Wtedy wynik taki trudny do oceny.

No i trzeba pomyśleć o piachu:D może taki ze składu budowlanego  róznej granulacji bo wygląda naturalnie albo Kreisel 099. - dobrze z 10 razy płukany w małych porcjach.

EDIT

jak się woda nieco sklaruje a ryby uspokoją daj rybom odrobinę jeść:D

Edytowane przez deccorativo