Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

deccorativo a ten preparat na spadek no2 i no3 też stosować. Mam purigen wsadzony, zeolit i te plastikowe kulki JBL, które mają neutralizowac azotyny i azotyny

Opublikowano

Purigen pochłania No3, a walczysz z No2 na razie.
W ogóle bym zrezygnował z Purigenu do momentu ustabilizowania sytuacji.

Decco zasugerował Amquel Plus, skoro masz Seachema to możesz lać Seachema, co też Ci napisał.

Ja zasugerowałem zastosowanie dodatkowo Nite Out II - codziennie do ustabilizowania baniaka, wlewany po podmianie wody. A Special Blend stosuj jak do tej pory zgodnie z zaleceniami producenta co 8 dni.

Na razie mierz No2 i podaj nam jakie masz wartości przed i po podmianie 50% wody.

I nie panikuj wszystko da się wyciągnąć. Staram się nie mieszać Ci bardziej w głowie, więc rób tak jak pisze Decco a opcjonalnie użyj Nite Out II.

Opublikowano
1 minutę temu, Pleziorro napisał:

...nie panikuj wszystko da się wyciągnąć. Staram się nie mieszać Ci bardziej w głowie, więc rób tak jak pisze Decco a opcjonalnie użyj Nite Out II.

dziękuję bardzo. 

Opublikowano (edytowane)

do czasu ustabilizowania baniaka i jego biologii nic nie mieszaj w baniaku a tym bardziej w kuble.

Tam od początku było żle bo na start nie dajemy zeolitu i Purigenu ( oba zabierają amoniak i NO2 bakteriom nitryfikacyjnym i start chudzieńki) a te czarne kulki plastikowe są do bani ale teraz nic nie ruszaj - musi już tak pozostać.

Podmień szybko 50% wody i jutro rano pomiar JBL NO2 i NO3 nic więcej nie rób.

Kurcze nie wiem czy te ML Blend bakterie nie zawierają pożywki a to by było bardzo niedobrze:( jak pływają ryby.

Podejrzewam że ci start baniaka stanął na wysokim NO2 i do tego wpuściłeś ryby co tylko pogorszyło sytuację.

Proponuję zmienić te bakterie na znane i pewne że są bez pożywki czyli wlać jak kupisz 1-2 ampułki Prodibio Biodigest ( nie szukaj w zoologu tylko zamów w erybka a potem zadzwoń do Pani Marzeny do Marek i poproś o wysyłkę dziś- to jutro będziesz miał w domu.)

Napisz jak zachowują się ryby - to pierwszy i zawsze najważniejszy symptom sytuacji.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

W opisie nie ma podane czy Special Blend jest z pożywką czy bez. Ale to bardzo dobre bakterie startowe. Dopiero po ich zastosowaniu w połączeniu z Nite Out II + podmiany wody udało mi się wyprowadzić baniak na prostą. Jednak nie lałem go na pałę po każdej podmianie tylko zgodnie z instrukcją co 8 dni. Codziennie natomiast wlewałem Nite Out II, poprawa widoczna już na drugi dzień, po 3 dniach nie musiałem już podmieniać wody a po tygodniu wlewałem już co 2-3 dni a po dwóch zaprzestałem lania i akwarium było dojrzałe.

A dla przypomnienia dodam, że na samym prodibio + podmiany + Amquel baniak nie chciał wystartować przez ponad misiąc ! ale w końcu doszliśmy, że to chodziło o to kulawe złoże z gotową biologią. Nie wiem Heniu czemu Ty nie polecasz tych Nite Outów, skoro wiesz, że u mnie pomogły z dnia na dzień niemalże. 

Opublikowano
21 minut temu, Pleziorro napisał:

Nie wiem Heniu czemu Ty nie polecasz tych Nite Outów, skoro wiesz, że u mnie pomogły z dnia na dzień niemalże. 

To nie tak Plezi że nie polecam ale i nie odradzam. Pamiętam doskonale i na zawsze nasze perypetie z twoim startem.

Nie polecam bo sam nie miałem do czynienia z NiteOut II a to że u ciebie zadziałały to fakt niczym nie uzasadniony.

Skład ML Nite Out jest identyczny jak Prodibio Biodigest+ np Prime lub  AmQuel :P sam zobacz

MICROBE-LIFT / Nite Out II

ReefSafe.png

Nitrifying Bacteria

Contains: Nitrosomonas, Nitrospira and Nitrobactor

Specially Formulated for Rapid Ammonia and Nitrite Reduction

Decreases Ammonia & Nitrite Toxicity

żródło

https://www.microbelift.com/index.php?cID=1024

dla mnie oznacza tylko jedno że te ML NO II  nie jest preparatem niezwykłym, unikalnym w swoim działaniu ot wspaniały zestaw bakterii nitryfikacyjnych z detoksykacją amoniaku i azotynów w jednym - czyli takie ratunkowe 2in1.

Ale masz rację jak kolega ma kasę może śmiało zastosować jednak 1 ampułka PB 6zł + podmianki wyjdą znacznie taniej a u kolegi odczuwam że chyba to ważne.

I tak go naciągam na znaczne wydatki na testy i inne ustrojstwa.:D

• Dziękuję 1
Opublikowano
4 godziny temu, Pleziorro napisał:

...nie panikuj wszystko da się wyciągnąć. Staram się nie mieszać Ci bardziej w głowie, więc rób tak jak pisze Decco a opcjonalnie użyj Nite Out II.

dziękuję bardzo. 

Opublikowano

No to tak...

woda podmieniona 50 % 

temperatura 25 C

testy kupione wraz z bakteriami...

w sklepie nie było tego preparatu MLNOII jutro podjadę do innego i zapytam.

Ryby pływają po całym zbiorniku i szukają papu którego im nie daje. Od czasu do czasu ocierają się o kamienie. Ogólnie sa aktywne. Zresztą tak się zachowują jak na załączonym filmie

20160804_182756.jpg

Opublikowano

Zuch chłopak:D

zdążysz jeszcze teraz zrobić po widoku NO2 i NO3 już po podmiance więc jutro po południu ponownie i zobaczymy zmianę co stoi a co chodzi.

Rozumiem że z podmianką ten Prime poszedł a po podmiance bakterie ? czy czekasz na te 8dni - bakterii nie przedawkujesz możesz nieco wlać.