Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, deccorativo napisał:

Zamiast tych Bufferów i Soli trzeba było kupić walizkę testów JBLa + uzupełnienia na pH7,4-9 oraz GH 

Pozwól Henryku że się trochę wtrącę ;) ...

Dokładnie kolego rzemek  taką walizkę będziesz potrzebował gdzie musisz zwrócić uwagę na to żeby był tam odczynnik testu nh3/4 tak jak w tym linku https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html

uzupełnienie pH https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-test-ph-7-4-9-0-p-1562.html

uzupełnienie GH https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-gh-test-na-twardosc-ogolna-p-625.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wlewanie Special blend codziennie wiele nie zmieni. Jak jesteś budżetowy to polecam dokupienie Microbe Lift Nite Out II. I stosowanie go po każdej podmianie, ten preparat na prawdę obniża No2 - sprawdzałem.

Powiedz mi jeszcze, bo napisałeś, że wlałeś Special blend, zrobiłeś to jednorazowo tylko na starcie ?

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Kup uzdatniacz kranówy ale wyłącznie tylko i bez zamienników - Kordon AmQuel Plus i wlej dawkę wg instrukcji na ilość wody w baniaku.

Jako uzdatniania wody stosuje Prime Sachem. Rozumiem, że mam go wymienić na ten AmQualea?

W sklepie dostałem zakaz podmiany wody...Oki już się za to biorę. 

Nie kupiłem walizki testów gdyż pisali na tym forum, że wystarcza podstawowe no2 no3 i pH.  :(

...Oki już się biorę do roboty.

Wymienić obsadę? czyli co mam zrobić z tymi rybami ?

Opublikowano
Godzinę temu, Pleziorro napisał:

Powiedz mi jeszcze, bo napisałeś, że wlałeś Special blend, zrobiłeś to jednorazowo tylko na starcie ?

Nie, zgodnie z zaleceniami producenta. Przy założeniu wlałem,  później w 8 dniu itd.

Opublikowano

A jest szansa zrobić to na tych produktach co już mam?. Nie sądzę, że są złe. Jeżeli chodzi o spektrum ich działania to mają właśnie pomagać na to. Coś jest z moją biologia, coś ja blokuje i nie pozwala jej działać. Tylko co?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, rzemek napisał:

Nie, zgodnie z zaleceniami producenta. Przy założeniu wlałem,  później w 8 dniu itd.

Super! to nie będzie tak źle.
Rób wszystko z zaleceniami Decco, z tym, że jeśli masz jeszcze wolne parę groszy, to uzupełnij swoje produkty o Microbe Lift Nite Out II i wlewaj je po każdej podmianie w ilości podanej na ulotce na Twój baniak a Special blend kontynuuj zgodnie z zaleceniami producenta. 
Mam jeszcze jedno pytanie, czy wodę lejesz prosto z kranu ? 

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano
Godzinę temu, Pleziorro napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie, czy wodę lejesz prosto z kranu ? 

Jeżeli chodzi o podmiany to mam dwa wiaderka do ktorych wlewam wode prosto z krany. Zakraplam Prime i stoi ona dwa dni i do akwarium.

Opublikowano
26 minut temu, rzemek napisał:

Jako uzdatniania wody stosuje Prime Sachem. Rozumiem, że mam go wymienić na ten AmQualea?

W sklepie dostałem zakaz podmiany wody...Oki już się za to biorę. 

Nie kupiłem walizki testów gdyż pisali na tym forum, że wystarcza podstawowe no2 no3 i pH.  :(

...Oki już się biorę do roboty.

Wymienić obsadę? czyli co mam zrobić z tymi rybami ?

A o tym że stosujesz Prime to kolego nie pisałeś;)

OK nie szukaj AmQuela tylko rób podmiany wody jak pisałem i lej ten Prime - ma podobne działanie jak AmQuel choć NO2 gorzej zwala od AmQuela.

Kranówę do wiadra dawka Prime zamieszać odczekać 2-3 minuty i do baniaka. jak pisze eljot.

Podmiany i Prime powinny pozwolić utrzymać NO2 na poziomie poniżej 1ppm.

Testy zooleka sam widzisz jak mierzą JBL pokazał 1ppm a zoolek 1,6ppm sam to napisałeś z NO3 jest jeszcze gorzej.- tam masakra wychodzi.