Skocz do zawartości

czy możliwe że tak szybko? czy przesadziłem z innego akwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakby nie ciemnozielony dywanik który zobaczyłem wczoraj wieczorem, to bym nic nie podejrzewał, a tu masz babo placek... a już myślałem, że ryby pobiorę bezpośrednio "z woreczka" bez wpuszczania ich do akwa w sklepie :cry:

zaktualizowałem zdjęcia w galerii - zrobione dzisiaj...

akwa zaciemnione... czekam...

Opublikowano

Dzięki Makok za wrzucenie zdjęć. Kurka, normalnie będę monitorował moje akwa, bo dotąd sie cieszyłem z glonów, a miałem podobne jak Ty, ale teraz to zwątpiłem. Musze o tym jeszcze doczytać w linkach które podałeś. Ale z drugiej strony nie ma problemu takiego z sinicami - zaciemnienie powinno pomóc spokojnie. Raz też je miałem i po zaciemnieniu ani śladu. Tzn. gdzieś w piasku przy szybie tworzyły mi się zielone glony, ale nie atakowały już nigdy, więc sądzę, że nie były to jednak sinice. U Ciebie nie ma ich wiele, więc chyba tragedii nie będzie. NIe wiem czy u mnie to odegrało rolę, ale mam filtr Aquael 1000UV z diodą UV - być może ona powstrzymuje jednak trochę glony??? Wiem, że to temat na osobną dyskusję, ale jednak związany z sinicami.

Pozdro i powodzenia w walce!

Opublikowano

No tak - cholerne sinice - powodzenia w walce ! BTW: nie wiem jak potraktowałeś rosliny na czas zaciemnienia, ale jak bedziesz chcial odnowic zielen to anubiasa (dobrze chyba dostrzegłem ) nie umieszcza sie bezpośrednio w podłożu, tylko wiąże do skał.

Pomysł romka - lampa UV ! Tego nie ćwiczyłem - chociaz mam ten sprzęt na stanie po starym akwa - sa jakies doświadczenia?

Opublikowano

Odnośnie lampy czy diody UV sądzę tak jak napisał Mateusz, że raczej prewencyjnie działa. Przynajmniej w wypadku diody UV umieszczonej w filtrze bezpośrednio. W przypadku inwazji sinic u mnie natomiast nie pomogła i faktycznie tylko zaciemnienie przyniosło efekt. W ogóle efekt stosowania lamp UV to, z tego co czytałem, kwestia dość dyskusyjna. Empirycznie chyba nikt jeszcze jednoznacznie nie dowiódł skuteczności diod UV w filtrach, natomiast skutecznosć lamp UV jako takich jest mi nieznana, gdyż nigdy nie stosowałem.

Pozdrawiam

Opublikowano

lampy UV nie mam, ale przy braku jakichkolwiek jednoznacznych wyników co do jej skuteczności nie będę w nią ekstra inwestował...

do zwalczenia sinic wystarczy zapewne zaciemnienie - zobaczymy, jak będzie w przyszłości...

możliwe, że sam się przyczyniłem do ich rozwoju poprzez lekkie przekarmianie ryb i nadgorliwe "dojrzewanie wody (raz nie podmieniłem i chodziła 2 tygodnie...)"

teraz już nie będę popełniał takich błędów...