Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak napisał yaro i eljot (pisałem w międzyczasie).

Mamy 2 zdarzenia z 2 odrębnych ustaw tj kradzież -prawo karne i rozwiązanie umowy o pracę - prawo pracy. Orzeczenie SR dotyczy kradzieży i nie ma związku z rozwiązniem umowy o pracę. Sprawy z zakresu prawa pracy rozpoznaje sad pracy.Zwolniona może wystąpić z powództwem do SP podając ,że jej zdaniem nie zaszły przesłanki do zwolnienia dyscyplinarnego ale umorzenie postępowania przez SR nie jest uznaniem jej niewinności ale stwierdzeniem ze nie zachodzą przesłanki do orzeczenia kary.Konsultowane z emerytowanym pracowikiem PIP

• Dziękuję 1
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Muszę trochę odkopać temat niestety. Dostałem dziś wezwanie na rozprawę z powództwa mojej byłej pracownicy o odszkodowanie za zwolnienie dyscyplinarne. 

Okazało się że sąd ją uniewinnił mimo, dowodów w postaci nagrań i dołączonych paragonów zakupowych na których nie ma wyjazu skradzionego ze sklepu alkoholu.

Teraz ona założyła mi sprawę o odszkodowanie za zwolnienie.

Ja gdyby nie to wezwanie, nie miałem zielonego pojęcia jaki był wyrok sądu, więc nawet nie mogłem się odwołać...

Do jakiego czasu mogę się odwołać od wyroku sądu pierwszej instancji ?

Ps prawo w Polsce jest straszne, możesz kraść a i tak Cie uniewinnia...

Opublikowano

A miałeś założony monitoring zgodnie z obowiązującymi przepisami?

Czy pracownicy wiedzieli o monitoringu? Czy na sklepie była naklejka "obiekt monitorowany" ?

Opublikowano
2 godziny temu, yaro napisał:

A miałeś założony monitoring zgodnie z obowiązującymi przepisami?

Czy pracownicy wiedzieli o monitoringu? Czy na sklepie była naklejka "obiekt monitorowany" ?

Tak, wszystko zgodnie z zasadami. Ale już dowiedziałem się w czym rzecz ... W świadectwie pracy wpisany artykuł art. 52 §  1 k.p. zamiast art. 52 § 1 pkt 1 k.p..

Czyli przez brak 1 pkt sprawa została przegrana ...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.